tipobet bets10

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Μέρος I. ΛΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

 1. Βάση

Το κάτω μέρος του παίκτη. Η βάση επιτρέπει στον παίκτη να γλιστρήσει ή να κινηθεί πάνω στο γήπεδο.

 1. Σώμα

Σε αυτούς τους κανονισμούς, σώμα θεωρείται το κορμί του αθλητή συμπεριλαμβανομένου και του ρουχισμού του.

 1. Εσωτερικός παίκτης

Όλοι οι παίκτες ενός αθλητή εκτός του ελεύθερου τερματοφύλακα.

 1. Φιγούρα

Η φιγούρα είναι το επάνω μέρος ενός παίκτη και το οποίο εφαρμόζεται στην βάση του παίκτη. Πρέπει δε να μοιάζει με ανθρώπινο σώμα.

 1. Τερματοφύλακας

Ο τερματοφύλακας αποτελείται από συγκεκριμένη φιγούρα, πολλές φορές με βάση, εφαρμοσμένη στην άκρη βέργας που τελειώνει σε χερούλι που χρησιμοποιείται για τον χειρισμό του.

 1. Αγώνας

Σε έναν αγώνα επιτραπέζιου ποδοσφαίρου, δύο παίκτες ή ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σύμφωνα με τους κανονισμούς της FISTF. Στο τέλος του αγώνα στο ατομικό, ο παίκτης ου έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ είναι ο νικητής του αγώνα. Στο ομαδικό οι συγκεντρωμένοι πόντοι και αν είναι αναγκαίο τα συνολικά τέρματα καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

 1. Πέρασμα γραμμής

Η μπάλα ή κάποιος παίκτης έχει περάσει ολόκληρη την γραμμή όταν ο διαιτητής μπορεί να δει το πράσινο του γηπέδου ανάμεσα στην μπάλα ή τον παίκτη και την γραμμή κοιτώντας την φάση κάθετα και ακριβώς από πάνω.

 1. Αθλητής

Το φυσικό πρόσωπο που παίζει έναν ατομικό αγώνα επιτραπέζιου ποδοσφαίρου.

 1. Αγωνιστικός χώρος

Η περιοχή του γηπέδου ανάμεσα στις πλάγιες και τελικές γραμμές.

 1. Γήπεδο

Το γήπεδο αποτελείται από φύλλο ξύλου ή άλλου παρόμοιου υλικού, που φέρει αγωνιστικό χώρο με δύο τέρματα σωστά εφαρμοσμένα και είναι περιφραγμένο από εξωτερικό φράκτη..

 1. Παίκτης

Ο παίκτης χρησιμοποιούνται από τον αθλητή για το παιχνίδι και αποτελείται από την βάση και την φιγούρα. Υπάρχουν δύο είδη παίκτη: ο ελεύθερος τερματοφύλακας και οι εσωτερικού παίκτες.

 1. Τσόχα

Ένα παραλληλόγραμμο μαλακής τσόχας με τις προκαθορισμένες γραμμές όπου γίνεται το παιχνίδι.

 1. Διαιτητής

Το φυσικό πρόσωπο που έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τους κανονισμούς του παιχνιδιού και να λύσει τις διαφωνίες μεταξύ των δύο αντιπάλων σε ένα ατομικό αγώνα.

 1. Ελεύθερος

Ο πρόσθετος παίκτης μίας ομάδας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό προϋποθέσεις αντί του τερματοφύλακα.

 1. Ομάδα

Μία ομάδα αποτελείται από 4 παίκτες που παίζουν 4 ατομικά ματς ενάντια σε αντίστοιχους αντιπάλους άλλης ομάδας σε 4 διαφορετικά τραπέζια..

 1. Τύπος

Ο συγκεκριμένος τύπος και μοντέλο μπάλας, παίκτη και τερματοφύλακα. Τυχόν καινούργιοι τύποι μπάλας, παίκτη ή τερματοφύλακα πρέπει να εγκριθούν πριν χρησιμοποιηθούν.

Μέρος II. Αγωνιστικοί κανονισμοί

Κανόνας 1: Χειρισμός των παικτών

1.1. Λάκτισμα

1.1.1. Ο αθλητής παίζει τοποθετώντας τον δείκτη ή το μεσαίο δάκτυλο οποιουδήποτε από τα δύο χέρια του δίπλα από τον παίκτη και λακτίζοντάς τον με το νύχι στην βάση του.

1.1.2. Ο παίκτης δεν μπορεί να κτυπηθεί, σπρωχθεί, αγγιχτεί ή ξυστεί ή ακόμα να κοντραριστεί με κάτι άλλο εκτός από την τσόχα. Η επαφή με το νύχι και την βάση πρέπει να είναι στιγμιαία. Το χέρι του αθλητή και ο καρπός του δεν επιτρέπεται να κινηθούν κατά το κτύπημα.. παίξιμο σε άλλο σημείο εκτός της βάσης δεν επιτρέπεται.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό παίξιμο-φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ από το σημείο που έγινε η παράβαση (κανόνας 11)

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός μεγάλης περιοχής (κανόνας 11.1)

1.1.3. Αθλητής με ειδικές ανάγκες ή αδυναμία χρήσης του δείκτη ή του μεσαίου δάκτυλο, μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλο δάκτυλο.

1.1.4. Παίξιμο θεωρείται η επαφή του αθλητή με οποιοδήποτε μέρος του παίκτη.

1.2. Αντικανονικό παίξιμο

Κανένας αθλητής δεν μπορεί να παίξει αν δεν δικαιούται κίνησης ή αν η φιγούρα είναι πεσμένη στην τσόχα ή μπερδεμένη με άλλη φιγούρα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό παίξιμο-φάουλ

Ποινή: α. Έμμεσο φάουλ από το σημείο που έγινε η παράβαση (κανόνας 11)

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός μεγάλης περιοχής (κανόνας 11.1).

1.3. Τοποθέτηση του αθλητή

1.3.1. Οι αθλητές μπορούν να ακουμπούν στην περίφραξη του γηπέδου για καλύτερη σταθεροποίηση, αλλά δεν μπορούν να:

1.3.1.1. βάλουν ταυτόχρονα δύο χέρια στο γήπεδο ή επάνω από αυτό

1.3.1.2. στηριχθούν ή να κουνήσουν το γήπεδο με σκοπό να το αποσταθεροποιήσουν.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: φάουλ φυσικής θέσης – φάουλ

Ποινή: α. Έμμεσο φάουλ από το σημείο που βρίσκονταν η μπάλα την στιγμή της παράβασης (κανόνας 11)

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η μπάλα βρίσκονταν εντός μεγάλης περιοχής την στιγμή της παράβασης

1.3.2. Ο αθλητής μπορεί να χρησιμοποιεί τον τερματοφύλακα και να παίζει ταυτόχρονα.

1.4. Γυάλισμα των παικτών

1.4.1. Οι βάσεις των παικτών μπορούν να γυαλιστούν με οποιοδήποτε επιθυμητό μέσον. Αυτό μπορεί να γίνει είτε πριν αρχίσει το ματς είτε στο ημίχρονο.

1.4.2. Με την προϋπόθεση ότι το παιχνίδι δεν διακόπτεται ούτε δημιουργείτε καθυστέρηση μπορεί να γυαλιστεί ένας παίκτης μόνο σε περίπτωση που ο αθλητής μπορεί να σηκώσει από το τραπέζι τον εν λόγω παίκτη (εκτελεστής κάποιας στημένης φάσης ή σε περίπτωση πτώσης του παίκτη από το τραπέζι). Για να γίνει αυτό προτείνεται η εφαρμογή του γυαλιστικού μέσου στα ρούχα του αθλητή.

1.4.3. Στο διάστημα μεταξύ του τέλους του δευτέρου ημιχρόνου και την έναρξη της παράτασης ο διαιτητής δίνει στους αντιπάλους τον χρόνο να γυαλίσουν τις ομάδες τους. Ο χρόνος όμως αυτός πρέπει να είναι ελεγχόμενης διάρκειας.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Καθυστέρηση-φάουλ

Ποινή: Βλέπε κανόνα 10

1.5. Αριθμός παικτών

Κάθε αθλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν μέγιστο αριθμό 10 παικτών , ενός τερματοφύλακα και ενός ελεύθερου τερματοφύλακα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικός αριθμός παικτών-φάουλ.

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι του παραβάτη (Βλέπε κανόνα 11).

β. αν κάποιος παίκτης χρησιμοποιήσει πάνω από 10 παίκτες ο διαιτητής οφείλει να διακόψει αμέσως το παιχνίδι με σκοπό να μειώσει τον αριθμό των παικτών του εν λόγω αθλητή κατά το διπλάσιο των επί πλέον παικτών που χρησιμοποιήθηκαν για το υπόλοιπο του αγώνα.. πάντως ο διαιτητής οφείλει να αφαιρέσει τους παίκτες που βρίσκονται κοντινότερα στην μπάλα. Ακολούθως ο διαιτητής λέγοντας «πάμε» δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Κανόνας 2: τοποθέτηση, ανασήκωμα και αντικατάσταση

2.1. Τοποθέτηση παικτών που βγήκαν εκτός ορίων γηπέδου

2.1.1. Τοποθέτηση παίκτη που βγήκε εκτός γηπέδου αλλά όχι εκτός τσόχας.

2.1.1.1. Παίκτης που βγήκε εκτός γραμμών γηπέδου χωρίς να φύγει εκτός τσόχας παραμένει εντός παιχνιδιού εκεί που σταμάτησε. Η φιγούρα συμμετέχει κανονικά στο παιχνίδι..

2.1.1.2. Αν ο παίκτης απέχει λιγότερο από 21 χιλιοστά από την γραμμή, απόσταση δηλαδή ίση με την διάμετρο της μπάλας, μπορεί να παραχωρήσει πλάγιο κόρνερ ή άουτ. Αν σταματήσει σε απόσταση μεγαλύτερη των 22 χιλιοστών τότε δεν μπορεί να παραχωρήσει κάτι από τα παραπάνω

2.1.1.3. Προκειμένου ο επιθετικός να είναι απολύτως σίγουρος για το αν μπορεί να κερδίσει κάτι από αυτή τη φιγούρα και εφόσον η μπάλα είναι σταθερή, μπορεί να ρωτήσει τον διαιτητή για την ακριβή απόσταση του εν λόγω παίκτη. Τότε ο διαιτητής ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία:

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Έλεγχος θέσης φιγούρας

Ποινή: ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι και αφήνει να εκτελεστεί τυχόν εκκρεμής αμυντική κίνηση μετράει την απόσταση μεταξύ παίκτη και γραμμής με την ειδική και πλάτους 22 χιλιοστών βοηθητικής κάρτας και πληροφορεί τους παίκτες για την απόσταση. Ακολούθως ο διαιτητής λέγοντας «πάμε» δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

2.1.1.4. Αν ο επιθετικός δεν ρωτήσει τον διαιτητή για την ακριβή θέση παίκτη και άρα αν μπορεί να κερδίσει την φάση και ο διαιτητής έχει έστω και την παραμικρή αμφιβολία για την θέση αυτή, οφείλει να δώσει την φάση στον αμυνόμενο..

2.1.2. Τοποθέτηση παίκτη που έφυγε από την τσόχα όχι όμως και από το γήπεδο χωρίς να ακουμπήσει φράκτη.

2.1.2.1. Παίκτης που έφυγε από την τσόχα και παρέμεινε στο γήπεδο χωρίς όμως να ακουμπήσει φράκτη τοποθετείται από τον διαιτητή στο εσωτερικό όριο της τσόχας στο κοντινότερο σημείο της εξωτερικής γραμμής του γηπέδου στο σημείο που σταμάτησε να κινείται αμέσως μόλις σταματήσει και η μπάλα να κινείται

2.1.2.2. Μόλις ο παίκτης σταματήσει εκτός τσόχας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι εάν ο διαιτητής δεν τοποθετήσει στην κατάλληλη θέση.

2.1.2.3. Ο παίκτης θεωρείται ότι είναι εκτός τσόχας αν έστω και στο ελάχιστο ακουμπάει το ξύλο.

2.1.2.4. Παίκτης που φεύγει προσωρινά από την τσόχα και επιστρέφει σε αυτήν χωρίς να ακουμπήσει τον φράκτη συνεχίζει να συμμετέχει στο παιχνίδι κανονικά..

2.1.2.5. Η ακόλουθη διαδικασία ακολουθείται αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η μπάλα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Τοποθέτηση

Ποινή: Ο διαιτητής σταματάει το παιχνίδι και τοποθετεί ή ανασηκώνει τους παίκτες. Ο διαιτητής επιτρέπει να γίνει τυχόν εκκρεμής αμυντική κίνηση. Ακολούθως ο διαιτητής λέγοντας «πάμε» δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

2.1.2.6. Εάν κάποιος παίκτης παραβιάσει την παραπάνω διαδικασία:

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό παίξιμο-φάουλ

Ποινή: α. Έμμεσο φάουλ από το σημείο που βρίσκονταν η μπάλα την στιγμή της παράβασης (κανόνας 11)

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η μπάλα βρίσκονταν εντός μεγάλης περιοχής την στιγμή της παράβασης (κανόνας 11.1)

2.1.2.7. Εφόσον ο παίκτης τοποθετείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 21 χιλιοστών, δεν μπορεί να παραχωρήσει πλάγιο, κόρνερ ή άουτ

2.1.3. Τοποθέτηση παίκτη που κτύπησε στον φράκτη αλλά δεν έφυγε από το γήπεδο

2.1.3.1. Παίκτης που κτύπησε στον φράκτη τοποθετείται από τον διαιτητή στο εσωτερικό όριο της τσόχας στο κοντινότερο σημείο της εξωτερικής γραμμής του γηπέδου στο σημείο που σταμάτησε να κινείται αμέσως μόλις σταματήσει και η μπάλα να κινείται.

2.1.3.2. Μετά το κτύπημα στον φράκτη ο παίκτης αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως ότου ο διαιτητής τον τοποθετήσει όπως περιγράφεται παραπάνω.

2.1.3.3. Μετά το κτύπημα στον φράκτη ένας παίκτης δεν μπορεί να αναμειχθεί στο παιχνίδι και να ακουμπήσει άλλον παίκτη ή μπάλα προτού τοποθετηθεί σωστά.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Rebound – μπακ-φάουλ

Ποινή: α. μπακ για την επαφή με σταθερή φιγούρα ή μπάλα. Αν το μπακ ζητηθεί ο διαιτητής επιστρέφει όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες και την μπάλα στις προηγούμενες θέσεις τους, και αφήνει να εκτελεστεί τυχόν εκκρεμής αμυντική κίνηση. Στην συνέχεια δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

β. έμμεσο φάουλ στο σημείο που ο παίκτης μετά την πρόσκρουση κτυπήσει κινούμενο παίκτη ή μπάλα (βλέπε κανόνα 11).

γ. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν ο παίκτης μετά την πρόσκρουση στον φράκτη κτυπήσει άλλον κινούμενο παίκτη ή την μπάλα μέσα στα όρια της μεγάλης περιοχής (βλέπε κανόνα 11.1)

2.1.3.4. Αν ο παίκτης μετά την πρόσκρουσή του στον φράκτη σταματήσει εντός ορίων του γηπέδου και στην συνέχεια πέσει πάνω του η κινούμενη μπάλα πριν αυτός τοποθετηθεί στην σωστή του θέση, δεν υπάρχει παράβαση αλλά δεν αλλάζει και η κατοχή της μπάλας καθώς θεωρείται νεκρό σημείο.

2.1.3.5. Για την τοποθέτηση του ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως στο 2.1.2.

2.1.3.6. Μιας και ο παίκτης αυτός απέχει πάνω από 21 χιλιοστά από την γραμμή δεν μπορεί να παραχωρήσει πλάγιο, κόρνερ ή άουτ.

2.1.4. Τοποθέτηση φιγούρας που έφυγε από το τραπέζι

2.1.4.1. με σταματημένη την μπάλα ο παίκτης που έφυγε από το τραπέζι τοποθετείται από τον διαιτητή στο εσωτερικό όριο της τσόχας, στο ύψος της σέντρας και από την πλευρά από την οποία έφυγε εκτός γηπέδου.

2.1.4.2. Για την τοποθέτηση του ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως στο 2.1.2

2.1.4.3. Μιας και ο παίκτης αυτός απέχει πάνω από 21 χιλιοστά από την γραμμή δεν μπορεί να παραχωρήσει πλάγιο, κόρνερ ή άουτ

2.2. Τοποθέτηση παίκτη μέσα από το τέρμα

2.2.1. με σταθερή την μπάλα, παίκτης που βρίσκεται μέσα στο τέρμα, στην μικρή περιοχή ή ακουμπάει την γραμμή της μικρής περιοχής τοποθετείται από τον διαιτητή 1 χιλιοστό εκτός μικρής περιοχής κάθετα προς την γραμμή του άουτ και προς την μεγάλη περιοχή.

2.2.2. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ο ελεύθερος συγκεκριμένη περιοχή, παίκτης που βρίσκεται εντός παραμένει ως έχει. Εάν όμως βρίσκεται μέσα στο τοποθετείται από τον διαιτητή όπως παραπάνω. στην αυτής τέρμα

2.3. Τοποθέτηση παικτών που πρέπει να τοποθετηθούν στο ίδιο σημείο μέσα στο γήπεδο.

Σε περίπτωση που ένα οποιοδήποτε εμπόδιο δεν επιτρέπει σε έναν παίκτη να τοποθετηθεί στην προβλεπόμενη από τους παραπάνω κανονισμούς, ο παίκτης τοποθετείται ένα χιλιοστό από το εμπόδιο αυτό και σε πορεία προς το τέρμα του. Σε περίπτωση που πρέπει να τοποθετηθεί στην γραμμή του άουτ ο παίκτης οδηγείται προς το κόρνερ.

2.4. Ανασήκωμα πεσμένου παίκτη

2.4.1. Με σταθερή την μπάλα ο διαιτητής οφείλει να σηκώσει τυχόν πεσμένους στο γήπεδο παίκτες. Τότε το σημείο επαφής της βάσης του πεσμένου παίκτη με την τσόχα είναι το σημείο όπου θα τοποθετηθεί το κέντρο της βάσης του ανασηκωμένου παίκτη.

2.4.2. Για την τοποθέτηση του ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως στο 2.1.2

2.4.3. Με σταθερή την μπάλα μπλεγμένες μεταξύ τους φιγούρες ξεχωρίζονται από τον διαιτητή και τοποθετούνται με ένα χιλιοστό απόστασή μεταξύ τους.

2.5. Αντικατάσταση παίκτη

2.5.1. Σπασμένος ή φθαρμένος παίκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πρέπει να αντικατασταθεί. Κατά την διάρκεια του αγώνα ο κάθε αντίπαλος μπορεί να κάνει μέχρι 3 τέτοιες αλλαγές με την προϋπόθεση ότι οι αναπληρωματικοί είναι του ιδίου τύπου και χρώματος με τους βασικούς παίκτες..

2.5.2. Η αλλαγή μπορεί να γίνει όταν υπάρχει άουτ, πλάγιο κόρνερ φάουλ πέναλτι ή σέντρα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αλλαγή

Ποινή: Ο διαιτητής ελέγχει ότι ο αναπληρωματικός πληροί τις προϋποθέσεις και τοποθετεί τον παίκτη στην ακριβή θέση της αποσυρόμενης φιγούρας. Στην συνέχεια δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

2.5.3. Ο διαιτητής οφείλει να κρατήσει την ανάλογη καθυστέρηση για την αντικατάσταση σαν έξτρα χρόνο στο τέλος του ιδίου ημιχρόνου.

2.5.4. Ο αθλητής μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ομάδα του κατά την διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου. Ο τύπος και το χρώμα της νέας ομάδας μπορεί να διαφέρει από αυτά της προηγούμενης, πρέπει όμως να πληρεί τις προϋποθέσεις του κανονισμού εξοπλισμού 4.1

2.6. Απόσταση

2.6.1. Σε περίπτωση κόρνερ, πλαγίου ή φάουλ ο επιθετικός μπορεί να ζητήσει απόσταση αν κάποιος αμυνόμενος παίκτης βρίσκεται πολύ κοντά στην μπάλα μετά την ολοκλήρωση των ελεύθερων κινήσεων. Απόσταση δίνεται μόνο για τους αμυντικούς παίκτες.

2.6.2. Σε περιπτώσεις πέναλτι ή άουτ είναι ευθύνη του διαιτητή να δώσει την σωστή απόσταση μεταξύ των παικτών.

2.6.3. Παρακάτω δίνονται οι ελάχιστες (κοιτώντας ακριβώς από πάνω) αποστάσεις ανά περίπτωση,

– Φάση Μικρότερη απόσταση,

– Πλάγιο 40 χιλιοστά οι αμυντικοί παίκτες από την μπάλα

– φάουλ 40 χιλιοστά οι αμυντικοί παίκτες από την μπάλα

– κόρνερ 90 χιλιοστά οι αμυντικοί παίκτες από την μπάλα

– πέναλτι Όλοι οι παίκτες εκτός του εκτελεστή του πέναλτι και του τερματοφύλακα τοποθετούνται εκτός μεγάλης περιοχής και του ημικυκλίου αυτής.

– άουτ Οι παίκτες τοποθετούνται με ελάχιστη απόσταση 20 χιλιοστών μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όλοι οι παίκτες εκτός του τερματοφύλακα και ταυ εκτελεστή του άουτ τοποθετούνται εκτός της εν λόγω μεγάλης περιοχής.

2.6.4. Ο διαιτητής μετακινεί τον παίκτη από την μπάλα ακολουθώντας τον άξονα που ορίζεται από το κέντρο του παίκτη και την μπάλα. Πάντως οι παίκτες μπορούν να φτάσουν μέχρι 1 χιλιοστό από την άκρη της τσόχας. Ή να μπούνε μέσα στο τέρμα ή να ακουμπήσουν τα όρια της μικρής περιοχής (βλέπε κανόνες 2.1.1. και 2.1.2)

2.6.5. Εάν πριν δοθεί απόσταση επιθετικός παίκτης είναι σε θέση οφσάιντ ο διαιτητής οφείλει να δώσει απόσταση με τέτοιο τρόπο που ο επιθετικός θα παραμείνει σε τέτοια θέση.

2.6.6. Αντίστοιχα εάν ένας επιθετικός δεν είναι σε θέση οφσάιντ ο διαιτητής οφείλει να βάλει απόσταση με τέτοιο τρόπο που ο επιθετικός θα παραμείνει καλυμμένος από οφσάιντ.

Κανόνας 3: Διάρκεια του παιχνιδιού

3.1. Χρόνος αγώνα

3.1.1. Ο αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα διάρκειας 15 λεπτών το καθένα. Η ανάπαυλα του ημιχρόνου ορίζεται μεταξύ 3 και 5 λεπτών. Ο διαιτητής είναι ο αποκλειστικός χρονομέτρης του αγώνα κρατώντας χρόνο με δικό του ρολόι.

3.1.2. Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιούν δικά τους ρολόγια. Αυτά όμως δεν μπορούν να ενοχλούν είτε με την θέση τους είτε με τον ήχο τους την εξέλιξη του αγώνα. Επίσης τα ρολόγια των παικτών δεν είναι επίσημοι χρονομέτρες και οι αθλητές οφείλουν να τα απομακρύνουν αν τους ζητηθεί από τον διαιτητή.

3.2. Πρόσθετος χρόνος

3.2.1. Σε περίπτωση αντικατάστασης παίκτη ή τερματοφύλακα ή κάποιας διακοπής του αγώνα ή ακόμα καθυστέρηση του αγώνα από κάποιον από τους δύο αντιπάλους ο διαιτητής οφείλει να προσθέσει στο τέλος του ημιχρόνου τον ανάλογο χρόνο ως καθυστέρηση (κανόνας 10.8)

3.2.2. Με το τέλος του κανονικού χρόνου του ημιχρόνου ο διαιτητής οφείλει να ανακοινώσει στους αντιπάλους τον ακριβή χρόνο της καθυστέρησης. Αντίστοιχα ο πρόσθετος χρόνος δύναται να επιμηκυνθεί αν υπάρχουν ανάλογες αιτίες κατά την εξέλιξή της.

3.2.3. Ο διαιτητής οφείλει να προσθέσει τον απαιτητό χρόνο για να εκτελεστεί τυχόν πέναλτι που υπάρχει στην λήξη του ημιχρόνου (κανόνας 12)

3.3. Παράταση-διαδικασία πέναλτι

3.3.1. Διοργάνωση ατονικού

3.3.1.1. Σε αγώνα νοκ άουτ εάν το σκορ παραμείνει ισόπαλο μετά την λήξη του δευτέρου ημιχρόνου τότε δίνεται παράταση «ξαφνικού θανάτου» ενός ημιχρόνου διάρκειας 10 λεπτών. Η παράταση αρχίζει αμέσως μετά την λήξη του κανονικού αγώνα με κλήρωση για την σέντρα (κανόνας 4). Η παράταση τελειώνει αν κάποιος αντίπαλος σκοράρει.

3.3.1.2. Αν μετά και την παράταση δεν υπάρχει νικητής τότε ξεκινάει αμέσως διαδικασία πέναλτι (κανόνας 17)

3.3.2. Διοργάνωση ομαδικού

3.3.2.1. Σε αγώνα νοκ άουτ μεταξύ δύο ομάδων με την λήξη του κανονικού χρόνου υπάρχει ισοπαλία η συνολική διαφορά τερμάτων αναδεικνύει τον νικητή. Αν ακόμα υπάρχει ισοπαλία τότε δίνεται δεκάλεπτη παράταση ξαφνικού θανάτου και στα 4 τραπέζια.. η παράταση ξεκινάει αμέσως με την λήξη του κανονικού χρόνου και τελειώνει αν σημειωθεί ένα γκολ σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα (4) τραπέζια (Κανόνας 4).

3.3.2.2. Αν μετά και την παράταση δεν υπάρχει νικητής τότε ξεκινάει αμέσως διαδικασία πέναλτι (κανόνας 17).

Κανόνας 4: Σέντρα

4.1. Ορισμός

4.1.1. Για την έναρξη του παιχνιδιού ή της παράτασης ο διαιτητής με κλήρωση δίνει το δικαίωμα στον έναν αντίπαλο να διαλέξει αν θέλει είτε να ξεκινήσει το παιχνίδι είτε να επιλέξει περιοχή. Στο δεύτερο ημίχρονο σέντρα κάνει ο αντίπαλος που δεν ξεκίνησε το πρώτο ημίχρονο και οι αντίπαλοι αλλάζουν περιοχές.

4.1.2. Αν οι δύο αντίπαλοι εμφανιστούν με ολόιδιες ή παρόμοιες ομάδες ο διαιτητής οφείλει να κάνει κλήρωση για να βγει ο χαμένος που θα πρέπει να αλλάξει ομάδα. Ο αθλητής αυτός οφείλει μέσα σε δύο το πολύ λεπτά να έχει αλλάξει ομάδα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράπτωμα

Ποινή: Βλέπε κανόνα 10.1. φυσικά δεν μπορεί να καταλογιστεί φάουλ.

4.2. Διαδικασία έναρξης παιχνιδιού

4.2.1. οι παίκτες και των δύο αντιπάλων πρέπει να τοποθετηθούν εξ ολοκλήρου στο δικό τους μισό του γηπέδου με τον αμυντικό να μην μπορεί να βάλει παίκτη εντός του δικού του ημικυκλίου της σέντρας ή να ακουμπάνε την γραμμή της σέντρας.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράνομη τοποθέτηση

Ποινή: Ο διαιτητής οφείλει αμέσως να διορθώσει όλες τις τυχόν λάθος τοποθετήσεις.

4.2.2. Ο επιθετικός τοποθετεί τους παίκτες του πρώτος εκτός από τον παίκτη που θα κάνει την σέντρα. Αφού ολοκληρώσει την τοποθέτηση, ο επιθετικός δεν μπορεί να αλλάξει θέση σε κάποιον παίκτη του. Στην συνέχεια είναι η σειρά του αμυντικού να βάλει τους παίκτες του με αντίστοιχο τρόπο.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λάθος χειρισμός-αλλαγή εκτέλεσης σέντρας.

Ποινή: Το δικαίωμα έναρξης του παιχνιδιού περνάει στον αντίπαλο.

4.2.3. Η μπάλα τοποθετείται στην βούλα της σέντρας και μετά το σήμα έναρξης του παιχνιδιού ο επιθετικός με τον ενδεδειγμένο παίκτη παίζει την μπάλα προς τα μπροστά.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό εναρκτήριο λάκτισμα, επανάληψη/ αλλαγή σέντρας.

Ποινή: α. το εναρκτήριο λάκτισμα επαναλαμβάνεται.

β. Το δικαίωμα εκτέλεσης της σέντρας περνάει στον αντίπαλο αν μετά το λάκτισμα η μπάλα δεν κινηθεί προς τα μπροστά διασχίζοντας την μεσαία γραμμή.

4.2.4. Ο παίκτης που εκτέλεσε την σέντρα δεν μπορεί να παίξει πάλι την μπάλα έως ότου:

α. Η μπάλα παιχθεί από άλλον επιθετικό παίκτη.

β. Η μπάλα ακουμπήσει άλλη επιθετική φιγούρα.

γ. Αλλάξει η κατοχή της μπάλας.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό λάκτισμα-φάουλ

Ποινή: α. Έμμεσο φάουλ στο σημείο όπου έγινε το αντικανονικό λάκτισμα(βλέπε κανόνα 11.1)

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής (βλέπε κανόνα 11.1)

4.2.5. Μετά την επίτευξη τέρματος το παιχνίδι συνεχίζεται εκ νέου με την εκτέλεσης σέντρας.ο κάθε αντίπαλος έχει μέγιστο χρόνο 10 δευτερολέπτων να ολοκληρώσει το στήσιμο της ομάδα του.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Καθυστέρηση, αλλαγή εκτέλεσης σέντρας

Ποινή: α. Αν ο παίκτης που δέχθηκε το γκολ κάνει αυτή τη καθυστέρηση χάνει την εκτέλεση της σέντρας.

β. Αν την καθυστέρηση την κάνει ο παίκτης που πέτυχε το γκολ τότε βλέπε κανόνα 10.

4.3. Η μπάλα εντός ή εκτός αγώνα

4.3.1. Η μπάλα παραμένει εντός παιχνιδιού αμέσως μετά την σέντρα συνεχώς εκτός και αν ο διαιτητής διακόψει το παιχνίδι.

4.3.2. Ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι αν η μπάλα περάσει ολόκληρη είτε την γραμμή του τέρματος είτε την περιφερειακή γραμμή του γηπέδου.

4.3.3. Ο διαιτητής οφείλει να διακόψει το παιχνίδι σε περίπτωση παράβασης εάν φυσικά ο επιθετικός δεν θέλει να παίξει πλεονέκτημα.

4.3.4. Ο διαιτητής οφείλει ακολουθώντας τους κανόνες να διακόψει το παιχνίδι και στις κάτωθι περιπτώσεις:

α. Κανόνας 2.1: Τοποθέτηση η σήκωμα παίκτη

β. Κανόνας 5.4: Περιορισμένο κτύπημα

γ. Κανόνας 8.3: Αντικατάσταση τερματοφύλακα

δ. Κανόνας 9.2.2: Απομάκρυνση του ελεύθερου τερματοφύλακα.

ε. Κανόνας 10: Αντικανονική ή ανάρμοστη συμπεριφορά

4.3.5. Ο διαιτητής οφείλει να διακόψει το παιχνίδι στην λήξη της διάρκειας του όπως αυτή ορίζεται στον κανόνα 3.

Κανόνας 5: Επίθεση

5.1 Επιθετικός

5.1.1. Ο αθλητής που έχει την κατοχή της μπάλας καλείται επιθετικός.

5.1.2. Η κατοχή της μπάλας παραμένει στον επιθετικό μέχρι:

– Ο παίκτης που παίχθηκε από τον επιθετικό δεν κτυπήσει την μπάλα.

– Η μπάλα κτυπήσει σε σταθερή αμυντική φιγούρα ή τον αμυντικό τερματοφύλακα. Πεσμένος στο γήπεδο παίκτης δεν κερδίζει κατοχή της μπάλας καθώς θεωρείται ουδέτερο στοιχείο.

– Ο αμυντικός κερδίσει πλάγιο, άουτ, φάουλ, κόρνερ, πέναλτι ή σέντρα.

Ενέργεια που γίνεται:

– Έκφραση διαιτητή: Ο διαιτητής οφείλει να υποδείξει αμέσως την αλλαγή κατοχής της μπάλας λέγοντας «αλλαγή»

5.1.3. Μόλις κάποια από τις αναφερόμενες στο 5.1.2. συνθήκες ολοκληρωθεί τότε ο επιθετικός γίνεται αμέσως αμυντικός και το αντίστροφο.

5.2 Επίθεση

5.2.1. Ο επιθετικός μπορεί να παίξει κινούμενη ή σταθερή μπάλα, αλλά δεν μπορεί να παίξει την μπάλα πάνω από τρεις συνεχόμενες φορές με την ίδια φιγούρα έως ότου:

– η μπάλα παιχθεί από άλλον επιθετικό παίκτη ή τον τερματοφύλακα του.

– άλλος επιθετικός παίκτης έρθει σε επαφή με την μπάλα

– αλλάξει η κατοχή της μπάλας.

5.2.2. πάντως αν η επιτιθέμενη φιγούρα στείλει την μπάλα σε αμυνόμενη φιγούρα (εκτός του τερματοφύλακα) και στην συνέχεια την ακουμπήσει και πάλι, θεωρείται ότι δεν

ολοκληρώθηκε αλλαγή κατοχής και άρα οι μπαλιές του συγκεκριμένου παίκτη δεν ανανεώνονται.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό κτύπημα-φάουλ

Ποινή: α. Έμμεσο φάουλ στο σημείο όπου έγινε το αντικανονικό λάκτισμα(βλέπε κανόνα 11.1).

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής (βλέπε κανόνα 11.1).

5.2.3. κάθε παίξιμο επιθετικής φιγούρας εκτός των κινήσεων οφσάιντ και ελευθέρων κινήσεων θεωρούνται προσπάθεια να παίξει την μπάλα.

5.3. Φάουλ από τον επιθετικό

5.3.1. μία επιθετική φιγούρα στην πορεία της προς την μπάλα δεν μπορεί να ακουμπήσει άλλη σταθερή φιγούρα ή τερματοφύλακα ή το σώμα του αμυντικού, πριν ακουμπήσει την μπάλα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένο παίξιμο, φάουλ/ πέναλτι.

Ποινή: έμμεσο φάουλ στο σημείο που ο επιθετικός ακούμπησε την σταθερή φιγούρα ή τερματοφύλακα ή το σώμα του αμυντικού, πριν ακουμπήσει την μπάλα (κανόνες 11 και 12)

5.3.2. Πάντως αν ο αμυντικός τοποθετήσει σκοπίμως το σώμα του στην πορεία του επιθετικού παίκτη δίνεται αμυντικό φάουλ.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Φάουλ με το σώμα-έμμεσο φάουλ.

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ από το σημείο που το σώμα του αμυντικού ακουμπήσει την επιθετική φιγούρα, βλέπε κανόνα 11.

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής (βλέπε κανόνα 11.1).

5.3.3. η επιθετική φιγούρα αφού ακουμπήσει την μπάλα, μπορεί χωρίς επιπτώσεις να ακουμπήσει οποιαδήποτε άλλη φιγούρα ή το σώμα του αμυντικού πριν σταματήσει την πορεία της.

5.3.4. μία επιθετική φιγούρα που αστόχησε να κτυπήσει την μπάλα δεν μπορεί να ακουμπήσει καμία άλλη σταθερή φιγούρα ή το σώμα του αμυντικού πριν σταματήσει την πορεία της.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αλλαγή κατοχής-μπακ

Ποινή: Αν ο αντίπαλος ζητήσει το μπακ ο διαιτητής τοποθετεί όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες στις προηγούμενε θέσεις τους. Στην συνέχει δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι. Η κατοχή της μπάλας έχει αλλάξει ανεξάρτητα με το αν ζητηθεί ή όχι το μπακ.

5.3.5. αν η σταθερή μπάλα ακουμπάει ταυτόχρονα παραπάνω από μία φιγούρες και η μια τουλάχιστον από αυτές είναι του επιθετικού η κατοχή παραμένει σε αυτόν. Πάντως μετά το επόμενο κτύπημα η μπάλα πρέπει να απομακρυνθεί από αυτή τη θέση με σκοπό όταν σταθεροποιηθεί και πάλι να ακουμπάει σε ένα ν μόνο παίκτη.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Μπλοκαρισμένη μπάλα-φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που μπλοκαρίστηκε η μπάλα (κανόνας 11)

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής (βλέπε κανόνα 11.1). Ο κανόνας αυτός υιοθετήθηκε για να αποφευχθεί η προσπάθεια προώθησης της μπάλας με τέτοιου είδος συνωστισμό. Παρόλα αυτά αν η πρόθεση του επιθετικού είναι να ξεμπλοκάρει την μπάλα αλλά δεν τα καταφέρει με την πρώτη του κίνηση ή μπλέξει και πάλι σε παρόμοια κατάσταση ο διαιτητής μπορεί να μην δώσει μπλοκάρισμα της μπάλας..

5.4. Περιορισμένα κτυπήματα

5.4.1. αν ο επιθετικός στην προσπάθεια του να παίξει την μπάλα χρειαστεί να πάρει θέση πίσω από το τέρμα του αντιπάλου με τρόπο που ο αντίπαλος δεν μπορεί να χειριστεί βολικά τον τερματοφύλακα του, ο διαιτητής επιτρέπει πρώτα στον επιθετικό να παίξει με τέτοιο τρόπο και στην συνέχεια δίνει το δικαίωμα να κάνει ο αμυντικός την κίνηση του.

5.4.2. Πρέπει να γίνει σαφής η έννοια του περιορισμένου κτυπήματος δεν ισχύει σε καμία άλλη περίπτωση εκτός αυτής που παρεμποδίζεται ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Δεν υπάρχει περιορισμένο κτύπημα όταν ο επιθετικός δεν βρίσκεται σωματικά πίσω από το αντίπαλο τέρμα ή δεν περιορίζει τον χειρισμό του τερματοφύλακα.

Διαδικασία:

Έκφραση διαιτητή: Περιορισμένο κτύπημα!

Ποινή: Ο διαιτητής αφού επιτρέψει στον επιθετικό να κάνει την κίνηση του, διακόπτει το παιχνίδι δηλώνοντας ότι ο αμυντικός δικαιούται να κάνει την αμυντική του κίνηση. Στην συνέχεια αφήνει το παιχνίδι να εξελιχθεί.

5.4.3. μετά από περιορισμένο κτύπημα ο επιθετικός οφείλει να περιμένει τον αμυντικό να κάνει την κίνησή του που εκκρεμεί.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό παίξιμο-φάουλ

Ποινή:α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που μπλοκαρίστηκε η μπάλα (κανόνας 11)

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής (βλέπε κανόνα 11.1).

Κανόνας 6: Άμυνα

6.1. Αμυντικός

6.1.1. ο παίκτης που δεν έχει την κατοχή της μπάλας καλείται αμυντικός.

6.1.2. ο αμυντικός αποκτά την κατοχή της μπάλας όταν:

– α. ο επιθετικός με την κίνηση του δεν πετύχει την μπάλα.

– β. η μπάλα κτυπήσει σταθερή αμυντική φιγούρα ή τον αμυνόμενο τερματοφύλακα.. πεσμένη φιγούρα δεν μπορεί να αποκτήσει κατοχή μίας και θεωρείται ουδέτερο στοιχείο.

– γ. ο αμυντικός κερδίσει άουτ, φάουλ, πλάγιο, κόρνερ ή πέναλτι.

Ενέργεια

Έκφραση διαιτητή: Ο διαιτητής οφείλει να υποδείξει αμέσως την αλλαγή κατοχής λέγοντας «αλλαγή κατοχής»

6.1.3. μόλις μια από τις παραμέτρους που αναφέρονται στο 6.1.2. ολοκληρωθεί, ο επιθετικός γίνεται αμυνόμενος και το αντίστροφο.

6.2. προσπάθεια για άμυνα-αμυντική κίνηση

6.2.1. μετά από κάθε κτύπημα της μπάλας από την φιγούρα που έπαιξε ο επιθετικός, ή τον τερματοφύλακα αυτού, ο αμυντικός δικαιούται να κάνει μία αμυντική κίνηση. Δεν μπορεί όμως να κάνει αυτή την κίνηση πριν ο επιθετικός παίξει την μπάλα.

Σε περίπτωση παράβασης

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό παίξιμο-φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ από το σημείο που ο αμυντικός έκανε την αντικανονική αμυντική κίνηση, βλέπε κανόνα 11.

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής (βλέπε κανόνα 11.1).

6.2.2. Αμυντική κίνηση που γίνεται αφού ο επιθετικός έχει χάσει την μπάλα, θεωρείται επιθετική κίνηση.

6.2.3. ο επιθετικός δεν έχει καμία υποχρέωση να περιμένει τον αμυντικό να κάνει την κίνηση του. Εκτός από τις κάτωθι περιπτώσεις όπου ο διαιτητής δίνει χρόνο στον αμυντικό να κάνει την κίνηση του.

6.2.3.1. Κανόνας 2.1: Τοποθέτηση και ανασήκωμα φιγούρας. Με την μπάλα σταθερή και όταν ο διαιτητής διακόψει το παιχνίδι σύμφωνα με τους κανονισμούς για να ανασηκώσει ή επανατοποθετήσει κάποια φιγούρα, οφείλει στη συνέχεια να δώσει χρόνο στον αμυντικό να κάνει την κίνησή του.

6.2.3.2. Κανόνας 5.4: αν ο επιθετικός στην προσπάθεια του να παίξει την μπάλα χρειαστεί να πάρει θέση πίσω από το τέρμα του αντιπάλου με τρόπο που ο αντίπαλος δεν μπορεί να χειριστεί βολικά τον τερματοφύλακα του, ο διαιτητής επιτρέπει πρώτα στον επιθετικό να παίξει με τέτοιο τρόπο και στην συνέχεια δίνει το δικαίωμα να κάνει ο αμυντικός την κίνηση του.

6.2.3.3. Κανόνας 8.3: Αντικατάσταση τερματοφύλακα. Σπασμένος ή φθαρμένος τερματοφύλακας μπορεί να αντικατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού αρκεί η μπάλα να είναι σταθερή.. αφού ο παίκτης δηλώσει την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα του, ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι ελέγχει τον αντικαταστάτη και επιτρέπει στον αμυντικό να κάνει την αμυντική του κίνηση.

6.2.3.4. Κανόνας 9.2.2: Απομάκρυνση του ελεύθερου τερματοφύλακα. Αφού ο επιθετικός απομακρύνει τον ελεύθερο, ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι και αφήνει χρόνο στον αμυντικό να κάνει την κίνηση του.

6.2.3.5. Κανόνας 13.4: Διαδικασία κίνησης τικ. Όταν ο διαιτητής δώσει την άδεια του στον επιθετικό να κάνει κίνηση ον σαιτ, οφείλει πριν να δώσει χρόνο στον αμυντικό να κάνει εκκρεμή αμυντική κίνηση. Στη συνέχεια και αφού ο επιθετικός κάνει κίνηση ον σαιτ, ο αμυντικός δικαιούται τον ανάλογο χρόνο να κάνει την αντίστοιχη αμυντική του κίνηση.

6.2.3.6. Κανόνας 14.2: Διαδικασία εκτέλεσης πλαγίου. ο επιθετικός αφού εκτελέσει το πλάγιο και πριν μπορέσει να συνεχίσει το παιχνίδι οφείλει να αφήσει τον αμυντικό να εκτελέσει την αμυντική του κίνηση.

6.2.4. η αμυντική κίνηση δεν μπορεί να ακουμπήσει ούτε τη μπάλα ούτε καμία φιγούρα οποιουδήποτε αντιπάλου.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Ανά περίπτωση

Ποινή: α. Η μπάλα είναι σταθερή:

(1) μπακ όταν η αμυντική ακουμπήσει σταθερή φιγούρα. (i).

(2) μπακ όταν η αμυντική ακουμπήσει σταθερή μπάλα. (i).

(3) μπακ-παρενόχληση όταν η αμυντική κτυπήσει κινούμενη επιθετική φιγούρα (iv).

β. η μπάλα είναι εν κινήσει:

(1) όταν η αμυντική ακουμπήσει σταθερή φιγούρα, περίπτωση (ii).

(2) φάουλ όταν η αμυντική κτυπήσει την κινούμενη (iii).

(3) φάουλ όταν η αμυντική κτυπήσει κινούμενη (iii).

(i) αν ο επιθετικός ζητήσει το μπακ ο διαιτητής επιστρέφει όλες τις εμπλεκόμενες φιγούρες στις προηγούμενες θέσεις του. Στην συνέχεια ο διαιτητής δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

(ii) Για κτύπημα σταθερής φιγούρας φάουλ (iii) δίνεται μόνο όταν η σταθερή φιγούρα είναι άμεσα εμπλεκόμενη στην φάση με την κινούμενη μπάλα. Όταν η σταθερή φιγούρα απέχει από την φάση που εξελίσσεται τότε είναι απλώς μπακ (i).

(iii) έμμεσο φάουλ στο σημείο της σύγκρουσης, ή έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η σύγκρουση γίνει εντός ορίων μεγάλης περιοχής.(κανόνας 11)

(iv) αν το μπακ ζητηθεί ο διαιτητής επιστρέφει την αμυντική φιγούρα στην προηγούμενη θέση της. Ο διαιτητής επιστρέφει τον επιθετικό στο σημείο της σύγκρουσης. Ο διαιτητής στη συνέχεια δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι. Με αυτό το τρόπο ο επιθετικός κερδίζει απόσταση και διατηρεί τον ίδιο αριθμό κινήσεων που είχε και πριν.

6.2.5. μια αμυντική κίνηση δεν μπορεί να ακουμπήσει το σωμα του αντίπαλου αθλητή και να τον εμποδίσει να παίξει την επόμενη του κίνηση. Σε τέτοια περίπτωση και αφού η αμυντική ολοκληρωθεί και εμποδίζει την επόμενη κίνηση του επιθετικού αυτός μπορεί αν ζητήσει φάουλ ή μπακ.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παρεμπόδιση-φάουλ ή μπακ

Ποινή: α. μπακ αν η επαφή έγινε με σταματημένη την μπάλα. Αν ζητηθεί το μπακ ο διαιτητής επιστρέφει όλες τις εμπλεκόμενες φιγούρες στις προηγούμενες θέσεις τους και η αμυντική κίνηση χάνεται. Στη συνέχεια ο διαιτητής συνεχίζει το παιχνίδι.

β. φάουλ στο σημείο επαφής αμυντικής κίνησης και σώματος αν η μπάλα ήταν σε κίνηση. Βλέπε κανόνα 11..

γ. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής, βλέπε κανόνα 11.1

σημείωση Βλέπε κανόνα 10.6.

6.2.6. αν όμως ο επιθετικός τοποθετεί σκοπίμως το σώμα του ή διατηρεί το χέρι του σε τέτοια θέση στον δρόμο της κίνησης του αμυντικού δίδεται φάουλ υπέρ του αμυντικού.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Φάουλ με το χέρι-έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. φάουλ στο σημείο όπου το σώμα του επιθετικού ακούμπησε την αμυντική κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής, βλέπε κανόνα 11.111.1.

6.2.7. Το δικαίωμα της αμυντικής τελειώνει όταν:

α. ο επιθετικός ξαναπαίξει την μπάλα. Οι αμυντικές κινήσεις δεν συσσωρεύονται.

β. η κατοχή της μπάλας αλλάξει.

γ. η μπάλα βρεθεί εξ ολοκλήρου εκτός ορίων γηπέδου..

δ. ο επιθετικός κερδίσει φάουλ και δεν επιθυμεί το πλεονέκτημα.

Κανόνας 7: Επίτευξη τέρματος

7.1. Κανονικό σκοράρισμα

7.1.1. Γκολ μετράει όταν η μπάλα περάσει ολόκληρη την τελική γραμμή του γηπέδου, ανάμεσα από τα δύο κάθετα δοκάρια και κάτω από το οριζόντιο και όταν

α. η μπάλα είναι ολόκληρη μέσα στην περιοχή του σουτ πριν γίνει το σουτ. Δεν έχει σημασία η θέση του παίκτη που κάνει το σουτ. Βλέπε κανόνα 9.1c.

β. το σουτ γίνει πριν αρχίσει το σήμα της λήξης του ημιχρόνου.

7.1.2. ο διαιτητής οφείλει να ανακοινώσει αμέσως αν η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη μέσα στην περιοχή του σουτ.

7.1.3. ο διαιτητής οφείλει να ανακοινώσει σημειωθεί κανονικό γκολ. αμέσως αν έχει όντως σημειωθεί κανονικό γκολ.

7.2. Αντικανονικό σκοράρισμα

7.2.1. Δίνεται άουτ αν το γκολ δεν πληρεί τον κανονισμό 7.1. βλέπε κανόνα 15.

7.2.2. αν ο τερματοφύλακας στην προσπάθεια του να ακουμπήσει την μπάλα από μη κανονική προσπάθεια για γκολ κτυπήσει την μπάλα υπάρχει αυτογκόλ.. αντίθετα δίνεται άουτ αν η μπάλα απλά κτυπήσει στον τερματοφύλακα από μη κανονικό σουτ. Βλέπε κανόνα 15.

7.3. Αυτογκόλ

7.3.1. ένας παίκτης μπορεί να σημειώσει αυτογκόλ από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου ανεξάρτητα από την θέση του και την θέση της μπάλας..

7.3.2. δεν υπάρχει όμως αυτογκόλ από απευθείας εκτέλεση φάουλ, πλαγίου, κόρνερ, άουτ ή πέναλτι του επιθετικού στο τέρμα του. Σε αυτή τη περίπτωση δίνεται κόρνερ, άουτ στον αντίπαλο -βλέπε κανόνα 16.

7.3.3. αν μετά από σουτ του επιθετικού στην αντίπαλη εστία η μπάλα κτυπήσει σε ένα από τα δοκάρια και στην συνέχεια απευθείας στο τέρμα του δεν υπάρχει αυτογκόλ. Τότε δίνεται άουτ σε αυτόν. Βλέπε κανόνα 15.

Κανόνας 8: Τερματοφύλακας

8.1 Χειρισμός

8.1.1. Ο τερματοφύλακας τοποθετείται κάτω από μία από τις οπίσθιες δοκούς του τέρματος και χειρίζεται από το χερούλι πίσω από το τέρμα..

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικός χειρισμός-φάουλ

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι. Βλέπε κανόνα 11.

8.1.2. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πριν ο επιθετικός παίξει την μπάλα..

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικός χειρισμός – φάουλ – πέναλτι

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι για την πρώτη παράβαση. Βλέπε κανόνα 11.

β. Πέναλτι για όλες τις επόμενες φορές ή αν ο τερματοφύλακας έχει πρόθεση παράβασης του κανονισμού. Βλέπε κανόνα 12.

8.1.3. Κάθε επαφή του τερματοφύλακα με την μπάλα θεωρείται επιθετικό παίξιμο, ακόμα και αν πρόκειται για απόκρουση σε σουτ του επιθετικού. Ο τερματοφύλακας δεν θεωρείται ποτέ ουδέτερο στοιχείο του παιχνιδιού. Πάντως δίνεται άουτ υπέρ του αν η μπάλα προσκρούσει επάνω του από αντικανονικό για γκολ σουτ κανόνας 7.2.2 ή δεχθεί σουτ εκτός περιοχής του σουτ κανόνας 15.1.1.

8.1.4. κάθε μία επαφή του τερματοφύλακα με την μπάλα, συμπεριλαμβανομένων και των αποκρούσεων σε σουτ, δίνει δικαίωμα στον αμυντικό για μία αμυντική κίνηση. Βλέπε κανόνα 6.2.

8.1.5. ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα πάνω από τρεις συνεχόμενες φορές εκτός η μπάλα παιχθεί από άλλη επιθετική φιγούρα η κατοχή της μπάλας αλλάξει

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικός χειρισμός-έμμεσο φάουλ

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι της περιοχής του παραβάτη. Βλέπε κανόνα 11.1.

8.1.6. η βέργα του τερματοφύλακα θεωρείται μέρος αυτού και άρα μπορεί να αποκρούσει ή να παίξει την μπάλα

8.2. Τοποθέτηση

8.2.1. Πριν, κατά την διάρκεια ή μετά το σουτ ο τερματοφύλακα μπορεί να βρίσκεται σε όποια θέση θέλει ο παίκτης προκειμένου να αποκρούσει ή να παίξει την μπάλα. Πάντως δεν μπορεί ολόκληρος ή μέρους αυτού να βρίσκεται εκτός μικρής περιοχής, ούτε να ακουμπάει την γραμμή αυτής.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικός χειρισμός – φάουλ – πέναλτι

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι για την πρώτη παράβαση. Βλέπε κανόνα 11.

β. Πέναλτι για όλες τις επόμενες φορές ή αν ο τερματοφύλακας έχει πρόθεση παράβασης του κανονισμού. Βλέπε κανόνα 12.

Ο διαιτητής οφείλει να υποδείξει παράβαση χειρισμού σε οποιαδήποτε προσπάθεια του τερματοφύλακα, να αποκρούσει την μπάλα , περάσει ή πατήσει την γραμμή της μικρής περιοχής ακόμα και αν δεν ακουμπήσει την μπάλα από το σουτ..

8.2.2. ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να ακουμπήσει καμία σταθερή φιγούρα που βρίσκεται εντός τέρματος, μικρής περιοχής ή και την γραμμή αυτής.. βλέπε κανόνα 2.1.2.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Φάουλ του τερματοφύλακα, έμμεσο φάουλ

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι. Κανόνας 11.

8.2.3. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να εμποδίσει επιθετικό παίκτη στην πορεία του να παίξει την μπάλα περνώντας μέσα από την περιοχή του.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Φάουλ του τερματοφύλακα-έμμεσο φάουλ

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι, βλέπε 5.4, 11.

8.3. Αντικατάσταση

8.3.1. Ο τερματοφύλακας μπορεί να αντικατασταθεί προσωρινά από τον ελεύθερο τερματοφύλακα. Βλέπε κανόνα 9.

8.3.2. Σπασμένος ή φθαρμένος τερματοφύλακας μπορεί να αντικατασταθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια του αγώνα αρκεί η μπάλα να είναι σταθερή.. αν ο τερματοφύλακας δεν έχει κάποια ζημιά μπορεί να αντικατασταθεί μόνο όταν υπάρχει άουτ, κόρνερ, πλάγιο, φάουλ, πέναλτι ή επίτευξη τέρματος.

Ενέργεια:

Έκφραση διαιτητή: Αντικατάσταση

Ποινή: Ο διαιτητής ελέγχει αν ο αναπληρωματικός καλύπτει τους κανονισμούς και στη συνέχει δίνει χρόνο στον αμυντικό να κάνει τυχόν εκκρεμή αμυντική κίνηση. Στη συνέχεια δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

8.3.3. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ο κάθε παίκτης μπορεί να κάνει απεριόριστες αλλαγές για σπασμένο τερματοφύλακα αλλά μόνο μια αν δεν υπάρχει φθαρμένος τερματοφύλακας.

Κανόνας 9: Ελεύθερος τερματοφύλακας

9.1. Χρήση

9.1.1. Για να μπει στο παιχνίδι ο ελεύθερος πρέπει να τοποθετηθεί ολόκληρος μέσα στην μικρή περιοχή ή στη προέκταση αυτής εκτός ορίων γηπέδου.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λάθος χειρισμός-έμμεσο φάουλ

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι, βλέπε κανόνα 11.

9.1.2. Ο ελεύθερος τερματοφύλακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν:

α. έχει η ομάδα του την κατοχή της μπάλας και

β. ο κανονικός τερματοφύλακας έχει απομακρυνθεί από το τέρμα, είτε βρίσκεται τελείως εκτός γηπέδου, είτε πάνω στο γήπεδο εκτός τσόχας και σε σημείο που δεν εμποδίζει το παιχνίδι .και

γ. έχει εκτελεστεί τυχόν εκκρεμής αμυντική κίνηση

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λάθος χειρισμός-έμμεσο φάουλ Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι, βλέπε κανόνα 11.

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι, βλέπε κανόνα 11.

9.1.3. αν ο ελεύθερος δεν χρησιμοποιείται πρέπει να βρίσκεται εκτός επιφάνειας παιχνιδιού.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικός αριθμός παικτών-έμμεσο φάουλ

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι, βλέπε κανόνα 11.

9.1.4. κατά την διάρκεια παραμονής του στο γήπεδο ο ελεύθερος θεωρείται ως ένα παίκτης σαν όλους τους άλλους (βλέπε κανόνα 1). Δεν μπορεί όμως να σκοράρει με το πρώτο λάκτισμα από την είσοδο του.

9.2. Απομάκρυνση

9.2.1. Ο ελεύθερος μπορεί να απομακρυνθεί από το παιχνίδι και να αντικατασταθεί από τον κανονικό τερματοφύλακα μόνο όταν η μπάλα είναι σταθερή και ο παίκτης έχει την κατοχή της μπάλας. Αν ο κάτοχος του ελεύθερου έχει χάσει την κατοχή της μπάλας .τότε αυτός παραμένει στον αγωνιστικό χώρο και άρα δεν υπάρχει κανονικός τερματοφύλακας μέχρι:

– α. Ο παίκτης ξανακερδίσει την κατοχή της μπάλας, αν όμως κατά την διάρκεια μίας κίνησης η μπάλα κτυπήσει σε αμυντική φιγούρα και στη συνέχεια πάλι σε επιθετική φιγούρα, η προϋπόθεση της αλλαγής κατοχής δεν έχει ολοκληρωθεί και άρα ο ελεύθερος παραμένει στον αγωνιστικό χώρο.

– β. Η μπάλα βρεθεί εκτός αγωνιστικού χώρου.

– γ. ο παίκτης κερδίσει φάουλ ή πέναλτι και δεν πάρει το πλεονέκτημα.

– δ. ο επιθετικός κερδίσει πέναλτι και δεν πάρει το πλεονέκτημα.

9.2.2. πριν ο ελεύθερος απομακρυνθεί από το παιχνίδι ο διαιτητής επιτρέπει στον αμυντικό να κάνει τυχόν εκκρεμή αμυντική κίνηση. Μετά ο επιθετικός μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό παίξιμο-έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. κανόνας 11.1.

9.2.3. Ο ελεύθερος μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί μόνο αν μεσολαβήσει κίνηση από άλλη φιγούρα,

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό παίξιμο-έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. κανόνας 11.1.

Κανόνας 10: αντικανονική συμπεριφορά

10.1. Κίτρινη κάρτα

Σε περίπτωση συνεχόμενης παραβίασης ή εσκεμμένης παράβασης των κανονισμών ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να δείξει στον παίκτη που έπραξε αναλόγως κίτρινη κάρτα.

10.2. Πορτοκαλί κάρτα

10.2.1. Εάν ένας παίκτης με κίτρινη κάρτα συνεχίσει να παραβιάζει τους κανονισμούς, τότε ο διαιτητής μπορεί να του δείξει πορτοκαλί κάρτα.

10.2.2. πορτοκάλι κάρτα συνεπάγεται ότι ο διαιτητής αποβάλει τον ελεύθερο τερματοφύλακα του παραβάτη παίκτη.

10.3. Κόκκινη κάρτα

10.3.1. Σε περίπτωση σοβαρής ανάρμοστης συμπεριφοράς ο διαιτητής δύναται να δείξει στον παίκτη κόκκινη κάρτα που σημαίνει άμεση αποβολή από τον αγώνα και κατοχύρωση του αγώνα στον αντίπαλο με ελάχιστο σκορ 3-0. Αν την στιγμή της αποβολής το σκορ ήτανε μεγαλύτερο από 3-0 τότε αυτό θεωρείται ως τελικό αποτέλεσμα

10.3.2. Ο παίκτης που αποβλήθηκε μπορεί να υποστεί περαιτέρω συνέπειες είτε από τον διοργανωτή της συγκεκριμένης διοργάνωσης είτε από την FISTF.

10.4. Φάουλ με το χέρι

10.4.1. ένας παίκτης δεν μπορεί να ακουμπήσει με κανένα μέρος του σώματος του καμία φιγούρα εκτός από αυτή που παίζει.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Φάουλ με το χέρι-έμμεσο φάουλ-πέναλτι

Ποινή: Έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η επαφή. Βλέπε κανόνα 11 και 12.

10.4.2. Σε περίπτωση που ο παίκτης ακουμπήσει κινούμενες φιγούρες ισχύουν οι κανόνες 5.3.2 και 6.2.6.

10.5. Χέρι

10.5.1. ο παίκτης δεν μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα με κανένα μέρος του σώματος του

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Χέρι, έμμεσο φάουλ-πέναλτι

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο που έγινε η επαφή. Βλέπε κανόνες 11./12

10.5.2. Αν ο επιθετικός ρίξει ηθελημένα την μπάλα στο χέρι του αμυντικού με σκοπό να εκβιάσει παράβαση τότε δίνεται φάουλ υπέρ του αμυντικού.

10.6. Παρενόχληση

10.6.1. ο παίκτης δεν μπορεί να εμποδίσει σωματικά τον αντίπαλο του εντός ή εκτός γηπέδου και να τον εμποδίσει να παίξει.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παρενόχληση, έμμεσο φάουλ.

Ποινή: α. Έμμεσο φάουλ στο σημείο που είναι η μπάλα την στιγμή της παράβασης, βλέπε κανόνα 11.

β. Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η μπάλα βρίσκονταν εντός ορίων μεγάλης περιοχής την στιγμή της παράβασης. Βλέπε κανόνα 11.1.

10.6.2. Παραδείγματα παράβασης:

10.6.2.1. Ο επιθετικός διατηρεί το χέρι του εντός αγωνιστικού χώρου και εμποδίζει την αμυντική χωρίς στην πραγματικότητα να παίζει καμία φιγούρα.

10.6.2.2. Ο αμυντικός κρύβει την θέα του γηπέδου στα σημεία που παίζεται ή θα παιχθεί η φάση.

10.6.2.3. Ο αμυντικός εμποδίζει σωματικά την κίνηση του επιθετικού με σκοπό να κάνει την κίνηση του.

10.6.3. σε περίπτωση που ο παίκτης εμποδίζει την εξέλιξη μιας κίνησης ισχύουν οι κανόνες 5.3.2 και6.2.6.

10.7. Ανάρμοστη συμπεριφορά.

10.7.1. κατά την διάρκεια των δύο ημιχρόνων, της παράτασης ή της διαδικασίας των πέναλτι οι παίκτες δεν επιτρέπεται να μιλάνε ή να κάνουν εκτεταμένες χειρονομίες. Δεν επιτρέπεται να σχολιάζουν τον αγώνα, να κριτικάρουν ή να επηρεάζουν τις αποφάσεις του διαιτητή, να ενοχλούν τον διαιτητή τον αντίπαλο ή και τους θεατές.

10.7.2. οι παίκτες ακολουθούν αυστηρά τις αποφάσεις του διαιτητή και επιτρέπεται να μιλάνε μόνο όταν:

10.7.2.1. ο παίκτης πληροφορεί τον διαιτητή αν θα κρατήσει πλεονέκτημα ή αν θα πάρει φάουλ ή κάτι άλλο σε περίπτωση παράβασης του αντιπάλου.

10.7.2.2. Ο επιθετικός ζητήσει απόσταση σύμφωνα με τον κανόνα 2.6

10.7.2.3. και οι δύο παίκτες μπορούν να ζητήσουν από τον διαιτητή να απομακρύνει μπάλα και παίκτη για να κάνουν ελεύθερη κίνηση σε περιπτώσεις, φάουλ, πλαγίου, κόρνερ. Βλέπε κανόνα 11.2.2.

10.7.2.4. ο επιθετικός να ρωτήσει αν ένα παίκτης του είναι σε θέση οφσάιντ και αν επιθυμεί να ζητήσει άδεια για να κάνει κίνηση τικ.

10.7.2.5. κάποιος από τους παίκτες να ανακοινώσει ότι επιθυμεί να κάνει αλλαγή.

10.7.2.6. στην διαδικασία πέναλτι να δηλώσουν ετοιμότητα να συνεχιστεί η διαδικασία. Βλέπε κανόνα 17.

10.7.2.7. Αμοιβαία συνεννόηση σε περίπτωση που ο διαιτητής έχει αμφιβολία για την φάση.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Ανάρμοστη συμπεριφορά, έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που βρίσκονταν η μπάλα την στιγμή της παράβασης. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ εάν η μπάλα βρίσκονταν εντός ορίων μεγάλης περιοχής την στιγμή της παράβασης. Βλέπε κανόνα 11.1.

10.7.3. ένας παίκτης δεν μπορεί να επικοινωνεί προφορικά με τον προπονητή του ή με φιλάθλους. Ο προπονητής μπορεί να συμβουλεύει τον παίκτη σε αραιά διαστήματα και χαμηλόφωνα. Σε περίπτωση μη συμμορφωμένης συμπεριφοράς από προπονητή ο αντίστοιχος παίκτης τιμωρείται.

10.8. Καθυστέρηση

10.8.1. ο παίκτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερο χρόνο για να παίξει από όσο θεωρεί κατάλληλο ο διαιτητής.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Καθυστέρηση, έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που βρίσκονταν η μπάλα την στιγμή της παράβασης. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ εάν η μπάλα βρίσκονταν εντός ορίων μεγάλης περιοχής την στιγμή της παράβασης. Βλέπε κανόνα 11.1.

10.8.2. όταν ο επιθετικός πρόκειται να σουτάρει δεν μπορεί να κάνει πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Για να ολοκληρώσει το σουτ.

10.8.3. με εξαίρεση τον κανόνα 10.8.2, για οποιοδήποτε άλλο κτύπημα δεν έχει ο παίκτης περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει.

10.8.4. Καθυστέρηση τακτικής. Κρατώντας την μπάλα όσο περισσότερο μπορεί ένας παίκτης τιμωρείται όταν κατά την διάρκεια αυτής της επίθεσης δεν δίνεται στον αμυντικό ευκαιρία να κερδίσει την μπάλα..

10.8.5. ο διαιτητής οφείλει να σημειώσει την καθυστέρηση και να δώσει πρόσθετο χρόνο στο τέλος του ημιχρόνου.

10.9. Προσποίηση

Όταν ένας παίκτης ετοιμάζετε να σουτάρει και τοποθετεί το χέρι πίσω από τον παίκτη που πρόκειται να σουτάρει δεν μπορεί να προσποιηθεί σουτ για να εκμαιεύσει την αντίδραση του τερματοφύλακα., ούτε μπορεί να βγάλει το χέρι του από το γήπεδο πριν ολοκληρωθεί το σουτ.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Προσποίηση, έμμεσο φάουλ

Ποινή: έμμεσο φάουλ στο σημείο που βρίσκονταν η μπάλα την στιγμή της παράβασης. Βλέπε κανόνα 11.

Κανόνας 11: Φάουλ

11.1. Ορισμός

11.1.1. Όλα τα φάουλ εκτελούνται ως έμμεσα. All free-flicks are to be taken indirectly. Μόνη εξαίρεση είναι ο κανονισμός 12 που αφορά το πέναλτι.

11.1.2. οι φιγούρες που βρίσκονται εκτός των 4 γραμμών του γηπέδου μπορούν να κερδίσουν φάουλ. Τότε αυτό εκτελείται στο κοντινότερο σημείο της περιφέρειας του γηπέδου.

11.1.3. φάουλ που προέρχεται από παράβαση εντός ορίων μεγάλης περιοχής, εντός του τέρματος ή της περιοχής εκτός γηπέδου αλλά στην προέκταση αυτών, εκτελείται από το σημείο του πέναλτι.

11.2. Διαδικασία εκτέλεσης φάουλ

11.2.1. ο παίκτης που κέρδισε το φάουλ οφείλει να υποδείξει τον εκτελεστή πριν κάνει την ελεύθερη του κίνηση. Η φιγούρα αυτή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε επιθυμητό σημείο σε σχέση με την μπάλα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λάθος χειρισμός-αλλαγή της εκτέλεσης φάουλ

Ποινή: Η εκτέλεση του φάουλ πηγαίνει στον αντίπαλο

11.2.2. κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να κάνει μία ελεύθερη κίνηση με τον επιθετικό να εκτελεί πρώτος. Ο διαιτητής μπορεί να απομακρύνει την μπάλα και τον εκτελεστή του φάουλ αν κάποιος από τους δύο αντιπάλους θέλει να κάνει ελεύθερη κίνηση σε τροχιά που εμποδίζετε από την θέση τους στο γήπεδο. Η ελεύθερη κίνηση δεν μπορεί να ακουμπήσει οποιαδήποτε άλλη φιγούρα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Μπακ

Ποινή: Αν το μπακ ζητηθεί ο διαιτητής επιστρέφει όλες τις εμπλεκόμενες φιγούρες στις προηγούμενες θέσεις τους. Η ελεύθερη αυτή κίνηση δεν επαναλαμβάνεται.

11.2.3. ο επιθετικός μπορεί να ζητήσει απόσταση βάση του κανονισμού 2.6 αν κάποια αντίπαλη φιγούρα είναι σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιοστών από την μπάλα, αφού όμως έχουν γίνει οι ελεύθερες κινήσεις.

11.2.4. Όταν οι δύο παίκτες είναι έτοιμοι ο διαιτητής δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι. Εάν πριν την εκτέλεση φάουλ υπάρχει φιγούρα σε θέση οφσάιντ, η κίνηση τικ μπορεί να γίνει αφού εκτελεστεί το φάουλ. Βλέπε κανόνα 13.

11.2.5. ο παίκτης που εκτέλεσε το φάουλ δεν μπορεί να παίξει πάλι την μπάλα έως ότου:

– α. η μπάλα παιχθεί από άλλη επιθετική φιγούρα ή τον επιθετικό τερματοφύλακα.

– β. άλλη επιθετική φιγούρα ακουμπήσει την μπάλα.

– γ. Αλλάξει η κατοχή της μπάλας.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράνομο κτύπημα-έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η κίνηση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1.

Κανόνας 12: Πέναλτι

12.1. Ορισμός

12.1.1. οι ακόλουθες παραβάσεις τιμωρούνται με πέναλτι υπό την προϋπόθεση ότι η παράβαση έγινε εντός ορίων της μεγάλης του περιοχής. Να σημειωθεί ότι η γραμμή της μεγάλης περιοχής και η τελική γραμμή του γηπέδου στα όρια της μεγάλης περιοχής θεωρούνται μέρος αυτής.

12.1.1.1. φάουλ του επιθετικού όταν παίζει την μπάλα. Βλέπε κανόνα 5.3.

12.1.1.2. Παράνομος χειρισμός του τερματοφύλακα. Βλέπε κανόνα 8.1.2 και 8.2.1.

12.1.1.3. φάουλ με το δάχτυλο. Βλέπε κανόνα 10.4.

12.1.1.4. φάουλ με το χέρι, κανόνας 10.5.

12.1.1.5. Λάθος κίνηση τικ. κανόνας 13.4.3.

12.1.2. στο παιχνίδι δίνεται έξτρα χρόνος στο τέλος ενός ημιχρόνου προκειμένου να εκτελεστεί πέναλτι που έχει δοθεί. Ο έξτρα αυτός χρόνος λήγει όταν ο διαιτητής αποφανθεί αν επιτεύχθηκε η όχι τέρμα. Δεν εκτελείται όμως καμία άλλη κίνηση για κανένα από τους δύο παίκτες.

12.2. Διαδικασία εκτέλεσης πέναλτι

12.2.1. η μπάλα τοποθετείται στο σημείο του πέναλτι. Επιλέγεται ο παίκτης που θα εκτελέσει το πέναλτι και τοποθετείται σε όποιο σημείο επιθυμεί ο επιθετικός..

12.2.2. όλοι οι παίκτες εκτός του τερματοφύλακα και του εκτελεστεί βγαίνουν εκτός μεγάλης περιοχής και του ημικυκλίου αυτής. Οι παίκτες ατοί τοποθετούνται από τον διαιτητή παράλληλα από την θέση τους και εκτός περιοχής σε απόσταση 1 χιλιοστού.

12.2.3. αν την στιγμή που δόθηκε το πέναλτι ο ελεύθερος του αμυντικού ήταν σε χρήση, αποσύρετε από το παιχνίδι και αντικαθίσταται από τον κανονικό τερματοφύλακα..

12.2.4. ο τερματοφύλακας τοποθετείται όπως επιθυμεί αλλά πάντα πάνω στην γραμμή του τέρματος. Επιτρέπεται δε να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μόνο μετά την εκτέλεση του πέναλτι.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: επανάληψη

Ποινή: Επαναλαμβάνεται η εκτέλεση. Βλέπε κανόνα 10.

12.2.5. ο διαιτητής δίνει σήμα να εκτελεστεί το πέναλτι αφού και οι δύο παίκτες έχουν δηλώσει ετοιμότητα.

12.2.6. η φιγούρα που εκτέλεσε το πέναλτι δεν μπορεί να ξαναπαίξει την μπάλα έως ότου:

– α. η μπάλα παιχθεί από άλλη επιθετική φιγούρα ή τον επιθετικό τερματοφύλακα.

– β. άλλη επιθετική φιγούρα ακουμπήσει την μπάλα.

– γ. Αλλάξει η κατοχή της μπάλας..

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αντικανονικό χτύπημα – φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η κίνηση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1.

Κανόνας 13: οφσάιντ

13.1. Ορισμός

13.1.1. Θέση οφσάιντ

13.1.1.1. μία επιθετική φιγούρα δεν μπορεί να βρίσκεται:

– α. μέσα στην περιοχή του σουτ του αντιπάλου και

– β. κοντύτερα στην γραμμή του άουτ από την μπάλα, και

– γ. αν ο τερματοφύλακας έχει αντικατασταθεί και ένας ή κανένας παίκτης του αμυντικού βρίσκεται πιο κοντά στην τελική γραμμή από αυτόν, ή

– δ. αν ο τερματοφύλακας χρησιμοποιείται και κανένας παίκτης του αμυντικού δεν βρίσκεται πιο κοντά στην γραμμή του άουτ από αυτόν.

13.1.1.2. αν ο επιθετικός βρίσκεται σε θέση που περιγράφεται στο 13.1.1.1 τότε βρίσκεται σε θέση οφσάιντ.

13.1.2. Ανάδειξη οφσάιντ

13.1.2.1. αν ο επιθετικός είναι σε θέση οφσάιντ καταλογίζεται οφσάιντ όταν έστω και το παραμικρό μέρος της μπάλας περάσει την βάση της προτελευταίας αμυντικής φιγούρας και η μπάλα είναι ολόκληρη μέσα στην περιοχή του σουτ.

13.1.2.2. αν η μπάλα βρίσκεται ήδη εντός περιοχής του σουτ και μπροστά από την προτελευταία αμυντική φιγούρα ο επιθετικός που είναι σε θέση οφσάιντ καταλογίζεται οφσάιντ όταν η μπάλα παιχθεί από τον επιθετικό προς τα εμπρός δηλαδή προς την γραμμή του άουτ από άλλη επιθετική φιγούρα.

13.1.2.3. για να καταλογιστεί οφσάιντ ο επιθετικός πρέπει να είναι σε θέση οφσάιντ την στιγμή που η μπάλα παίζεται από τον επιθετικό. Άρα ο αμυντικός δεν μπορεί να εκθέσει κάποιον επιθετικό σαν οφσάιντ αφού έχει γίνει η επιθετική κίνηση.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Οφσάιντ-έμμεσο φάουλ.

Ποινή: Έμμεσο φάουλ στο σημείο που βρίσκονταν η επιθετική φιγούρα.

Παρατήρηση

α. αν παραπάνω από μία φιγούρες του επιθετικού είναι ταυτόχρονα οφσάιντ, η ποινή καταλογίζεται σε αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά στο άουτ.

β. υπάρχει οφσάιντ ακόμα και αν ο επιθετικός βρίσκεται σε ανάλογη θέση και εκτός της τελικής γραμμής του άουτ.

13.1.2.4. Μία φιγούρα που είναι σε θέση οφσάιντ δεν καταλογίζεται όταν

– α. η μπάλα παίζεται από κόρνερ, πλάγιο, άουτ ή πέναλτι.

– β. η μπάλα παίζεται από αντίπαλο να σημειώσουμε ότι όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται την στιγμή που γίνεται η επόμενη επιθετική κίνηση. Βλέπε κανόνα

13.2 για παθητικό οφσάιντ.

13.1.2.5. Μία φιγούρα που είναι σε θέση οφσάιντ μπορεί να παίξει την μπάλα.

13.2. Παθητικό οφσάιντ

Αν με μία επιθετική κίνηση μία επιθετική φιγούρα βγαίνει σε οφσάιντ θέση δεν υπάρχει παράβαση σε αυτή τη φιγούρα όσο η μπάλα είναι στην κίνηση. Ο επιθετικός όμως δεν μπορεί να ξαναπαίξει την μπάλα πριν αυτή σταματήσει.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Οφσάιντ, έμμεσο φάουλ.

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο που έγινε η κίνηση με την μπάλα κινούμενη.

13.3. Κίνηση τικ

13.3.1. ο επιθετικός μπορεί να επαναφέρει μία φιγούρα από οφσάιντ σε κανονική θέση κάνοντας κίνηση τικ. Για κάθε κατοχή της μπάλας ο επιθετικός έχει 3 τέτοιες κινήσεις.

13.3.2. αν η μπάλα αφού παιχθεί από τον επιθετικό προσκρούσει σε αμυντική φιγούρα και επανέλθει στον επιθετικό, δεν ανανεώνονται οι κινήσεις τικ αφού δεν έχει υπάρξει αλλαγή κατοχής μπάλας.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράνομο παίξιμο, έμμεσο φάουλ.

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ από το σημείο που έγινε η κίνηση, βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1.

13.3.3. Μία φιγούρα μπορεί να κάνει πάνω από μία κινήσεις τικ. Η φιγούρα που έγινε τικ δεν μπορεί αμέσως μετά να παίξει την μπάλα. Εφόσον αντιτίθεται στον κανόνα 5.2.

13.4. διαδικασία κίνησης τικ

13.4.1. ο επιθετικός οφείλει να ζητήσει την άδεια του διαιτητή για να κάνει κίνηση τικ.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Αλλαγή κατοχής

Ποινή: Αν ο παίκτης δεν δηλώσει ότι η κίνηση που πρόκειται να κάνει είναι τικ θεωρείται ότι είναι απλή κανονική κίνηση

13.4.2. η κίνηση τικ γίνεται αφού πρώτα έχει γίνει τυχόν εκκρεμής αμυντική κίνηση. Και όλες οι φιγούρες και η μπάλα είναι σταθερές.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράνομο λάκτισμα-έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η αντικανονική κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1.

13.4.3. Δεν υπάρχει περιορισμός για το που θα σταματήσει ένας παίκτης που έγινε τικ. Πάντως δεν μπορεί να ακουμπήσει στην πορεία άλλη φιγούρα ή την μπάλα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Μπακ/ έμμεσο φάουλ/ πέναλτι

Ποινή: α. μπακ αν ακουμπήσει οποιαδήποτε άλλη φιγούρα. Αν το μπακ ζητηθεί ο διαιτητής επιστρέφει όλες τις εμπλεκόμενες φιγούρες στις προηγούμενες θέσεις τους. Στην συνέχεια ο διαιτητής δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

β. έμμεσο φάουλ στο σημείο που ακούμπησε την μπάλα. Βλέπε κανόνες 11 και 12.

13.4.4. Κάθε λανθασμένη κίνηση τικ μπορεί να επαναληφθεί, μειώνοντας κατά μία τις τρεις αντίστοιχες κινήσεις του επιθετικού για την συγκεκριμένη περίοδο κατοχής.

13.4.5. για κάθε κίνηση τικ ο αμυντικός δικαιούται μία αμυντική κίνηση. Βλέπε κανόνα 6.2.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράνομο κτύπημα, έμμεσο φάουλ

Ποινή: Αν ο επιθετικός δεν επιτρέψει στον αμυντικό να κάνει την αμυντική του κίνηση

α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η αντικανονική κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1..

13.4.6. μία φιγούρα που έγινε τικ δεν μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα έως ότου:

α. η μπάλα παιχθεί από άλλη επιθετική φιγούρα ή τον τερματοφύλακα.

β. αλλάξει η κατοχή της μπάλας..

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράνομο κτύπημα, έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η αντικανονική κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1

Κανόνας 14: Πλάγιο άουτ

14.1. Ορισμός

14.1.1. αν η μπάλα περάσει ολόκληρη την πλαϊνή γραμμή του γηπέδου, δίνεται πλάγιο εις βάρος του αθλητή παίκτης του οποίου ακούμπησε τελευταίος την μπάλα.

14.1.2. για να κερδίσει κάποιος πλάγιο, πρέπει η μπάλα ο επιθετικός που παίζει την μπάλα και ο αμυντικός που πάνω του προσκρούει η μπάλα να βρίσκονται ολόκληροι μέσα στο ίδιο τεταρτημόριο του γηπέδου και η μπάλα να βγει πλάγιο στο ίδιο αυτό τεταρτημόριο. Μία φιγούρα θεωρείται εντός του συγκεκριμένου τεταρτημορίου όταν βρίσκονται ολόκληρες μέσα σε αυτό τον χώρο.

14.1.3. δεν μπορεί κάποιος να κερδίσει πλάγιο με κόντρα σε παίκτη που βρίσκεται εκτός της συγκεκριμένης περιοχής.

14.1.4. αν ο αμυντικός κάνοντας κάποια κίνηση στείλει την μπάλα εκτός γηπέδου ο επιθετικός αν θέλει παίρνει το πλεονέκτημα και κερδίζει πλάγιο.

14.1.5. Από απευθείας εκτέλεση πλαγίου δεν επιτυγχάνεται τέρμα. Βλέπε κανόνα 7.3.

14.1.6. αν ο τερματοφύλακας ακουμπήσει την μπάλα θεωρείται ότι έπαιξε (κανόνας 8.1.3). Άρα μπορεί κανείς να κερδίσει πλάγιο από απόκρουση του τερματοφύλακα όπως περιγράφεται στον κανόνα.

14.1.2. αντίστοιχα ο διαιτητής μπορεί να κερδίσει πλάγιο..

 14.2. Διαδικασία εκτέλεσης πλαγίου

14.2.1. το πλάγιο εκτελείται στο σημείο που η μπάλα πέρασε την πλαϊνή γραμμή του γηπέδου.

14.2.2. ο επιθετικός πρέπει πρώτα να υποδείξει τον εκτελεστή και μετά να κάνει την ελεύθερη του κίνηση.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένος χειρισμός-αλλαγή του πλαγίου.

Ποινή: Η εκτέλεση του πλαγίου περνάει στον αντίπαλο.

14.2.3. κάθε αντίπαλος με πρώτο τον επιθετικό, κάνει από μία ελεύθερη κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.2.2.

14.2.4. ο εκτελεστής τοποθετείται σε οποιοδήποτε επιθυμητό σημείο πάντα όμως εκτός γηπέδου. Η μπάλα τοποθετείται με το κέντρο της πάνω στην γραμμή.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένη εκτέλεση, αλλαγή εκτέλεσης.

Ποινή: Πλάγιο για τον αντίπαλο.

14.2.5. ο επιθετικός μπορεί να ζητήσει απόσταση σύμφωνα με τον κανόνα 2.6, και αν αντίπαλος παίκτης βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιοστών από το σημείο εκτέλεσης.

14.2.6. όταν οι δυο αντίπαλοι είναι έτοιμοι ο διαιτητής δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

14.2.7. ο επιθετικός αφού εκτελέσει το πλάγιο οφείλει να περιμένει τον αμυντικό να κάνει την αντίστοιχή του αμυντική κίνηση.(εάν δεν την έχει κάνει) πριν συνεχίσει το παιχνίδι.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένο παίξιμο, φάουλ Ποινή: Αν ο επιθετικός δεν περιμένει τον αμυντικό να κάνει την κίνησή του. κανόνας 1.2

14.2.8. ο παίκτης που εκτέλεσε το πλάγιο δεν μπορεί να ξαναπαίξει την μπάλα έως ότου:

α. η μπάλα παιχθεί από άλλον επιθετικό παίκτη ή τερματοφύλακα.

β. η μπάλα ακουμπήσει σε άλλη επιθετική φιγούρα

γ. αλλάξει η κατοχή της μπάλας

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένο κτύπημα, φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η αντικανονική κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1

Κανόνας 15: άουτ

15.1. Ορισμός

15.1.1. Άουτ δίνει στον αμυντικό όταν:

15.1.1.1. ο επιθετικός στείλει την μπάλα εκτός τελικής γραμμής του αμυντικού.

15.1.1.2. ο επιθετικός παίζει την μπάλα εκτός τελικής γραμμής του αμυντικού κτυπώντας ως τελευταία κάποια επιθετική φιγούρα ή τον τερματοφύλακα του επιθετικού.

15.1.1.3. ο επιθετικός παίξει την μπάλα που βρίσκεται εκτός περιοχής σουτ του αμυντικού έξω από την τελική γραμμή του αμυντικού ανεξάρτητα από το αν θα κτυπήσει σε οποιαδήποτε φιγούρα.

15.1.1.4. ο αμυντικός τερματοφύλακας αποκρούσει αντικανονικό σουτ (για παράδειγμα η μπάλα να μην είναι εντός περιοχής σουτ) και η μπάλα βγει εκτός τελικής του γραμμής.

15.1.2. ο επιθετικός μπορεί να κερδίσει άουτ όταν ολόκληρη η μπάλα είναι μέσα στην δική του περιοχή σουτ και κτυπήσει τελευταία αμυντική φιγούρα η οποία βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην ίδια περιοχή πριν περάσει την τελική γραμμή του επιθετικού. Βλέπε κανόνα 7.2 και 7.3.

15.1.3. αν ο αμυντικός με την αμυντική του στείλει την μπάλα εκτός τελικής γραμμής του επιθετικού και ο επιθετικός κρατήσει το πλεονέκτημα..

15.1.4. άουτ δεν κερδίζεται με κόντρα σε παίκτη που βρίσκεται εκτός περιοχής σουτ.

15.1.5. Δεν υπάρχει γκολ από απευθείας εκτέλεση άουτ. Βλέπε κανόνα 7.3.

15.2. Διαδικασία εκτέλεσης άουτ

15.2.1. Και οι δύο παίκτες μπορούν να επανατοποθετήσουν τους παίκτες τους με τους κάτωθι περιορισμούς:

15.2.1.1. ο επιθετικός τοποθετεί πρώτος τους παίκτες του εκτός από τον παίκτη που θα εκτελέσει το άουτ. Αφού τελειώσει δεν μπορεί να αλλάξει καμία θέση και ακολουθεί ο αμυντικός του τοποθετεί τους παίκτες του όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένος χειρισμός, αλλαγή εκτέλεσης άουτ

Ποινή: Ο αντίπαλος εκτελεί το άουτ από την δική του περιοχή.

15.2.1.2. κανένας παίκτης και από τους δύο αντιπάλους δεν μπορεί να βρίσκεται εντός μεγάλης περιοχής του επιθετικού, ούτε να ακουμπάει την περιοχή αυτής, εκτός από τον εκτελεστή και τον τερματοφύλακα του επιθετικού.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένη τοποθέτηση

Ποινή: Ο διαιτητής οφείλει να διορθώσει τυχόν λανθασμένη τοποθέτηση κάποιου παίκτη.

15.2.1.3. οι επιθετικές και οι αμυντικές φιγούρες πρέπει κατά την τοποθέτηση να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 20 χιλιοστά όπως αναφέρεται στον κανόνα 2.6.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένη τοποθέτηση!

Ποινή: Ο διαιτητής οφείλει να διορθώσει τυχόν λανθασμένη τοποθέτηση κάποιου παίκτη.

15.2.1.4. Στη συνέχεια ο επιθετικός τοποθετεί τον εκτελεστή όπως επιθυμεί σε σχέση με την μπάλα. Η μπάλα και ο εκτελεστής τοποθετούνται ολόκληρες μέσα στην μικρή περιοχή. Οποιαδήποτε επιθετική φιγούρα, ο ελεύθερος ή ο τερματοφύλακας μπορούν να επιλεγούν να εκτελέσουν το άουτ.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένο παίξιμο, έμμεσο φάουλ

Ποινή: Έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι. Βλέπε κανόνα 11.

15.2.1.5. καθένας από τους δυο αντιπάλους έχει στην διάθεση του 10 δευτερόλεπτα να τοποθετήσει τους παίκτες του.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: καθυστέρηση

Ποινή: α. αν ο επιθετικός παραβιάσει τον κανόνα ο διαιτητής δίνει αλλαγή του άουτ. Βλέπε κανόνα 10.

β. αν ο αμυντικός παραβιάσει τον κανόνα, βλέπε κανόνα 10

15.2.2. μόλις και οι δύο παίκτες είναι έτοιμοι ο διαιτητής δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

15.2.3. με την εκτέλεση του άουτ η μπάλα πρέπει να βγει ολόκληρη από την μεγάλη περιοχή.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένο παίξιμο, επανάληψη, αλλαγή εκτέλεσης του άουτ

Ποινή: α. η εκτέλεση επαναλαμβάνεται

β. αν γίνει δεύτερη συνεχόμενη παράβαση τότε το άουτ περνάει στον αντίπαλο

15.2.4. ο παίκτης που εκτέλεσε το άουτ δεν μπορεί να ξαναπαίξει την μπάλα έως ότου:

α. η μπάλα παιχθεί από άλλον επιθετικό παίκτη ή τερματοφύλακα.

β. η μπάλα ακουμπήσει σε άλλη επιθετική φιγούρα

γ. αλλάξει η κατοχή της μπάλας

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράνομο κτύπημα, έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η αντικανονική κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1

Κανόνας 16: Κόρνερ

16.1. Ορισμός

16.1.1. κόρνερ υπάρχει όταν η μπάλα περάσει ολόκληρη την τελική γραμμή του γηπέδου στις παρακάτω περιπτώσεις:

16.1.1.1. ο επιθετικός μπορεί να κερδίσει κόρνερ όταν παίξει την μπάλα που βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην περιοχή του σουτ του αντιπάλου και αυτή πριν περάσει εκτός τελικής γραμμής να προσκρούσει τελευταία σε οποιαδήποτε αμυντική φιγούρα ή τον τερματοφύλακα.

16.1.1.2. κόρνερ κερδίζει ο αμυντικός όταν ο επιθετικός στείλει την μπάλα εκτός της δικής του τελικής γραμμής, βλέπε κανόνα 7.3.

16.1.2. αν ο αμυντικός με κάποια αμυντική του κύηση βγάλει την μπάλα εκτός δικής τελικής γραμμής ο επιθετικός μπορεί να δεχθεί το κόρνερ.

16.1.3 Δεν μπορεί ο επιθετικός να κερδίσει κόρνερ με κόντρα σε παίκτη που βρίσκεται εκτός επιφάνειας γηπέδου.

16.1.4. δεν υπάρχει αυτογκόλ από απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Βλέπε κανόνα 7.3.

16.2. Διαδικασία εκτέλεσης κόρνερ

16.2.1. η μπάλα τοποθετείται τουλάχιστον με το κέντρο της μέσα στο τέταρτο κύκλου ή στην γραμμή που το ορίζει στην πλευρά από την οποία βγήκε η μπάλα εκτός γηπέδου. Η μπάλα μπορεί να βρίσκεται μερικώς εκτός αυτής της θέσης αρκεί το κέντρο της να είναι σε θέση όταν η μπάλα παρατηρείται από επάνω.

16.2.2. πρώτα επιλέγεται ο εκτελεστής και στην συνέχεια γίνονται οι ελεύθερες κινήσεις. Ο εκτελεστής μπορεί να τοποθετηθεί όπως επιθυμεί σε θέση με την μπάλα.

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Λανθασμένος χειρισμός, ο αμυντικός κερδίζει πλάγιο

Ποινή: Ο επιθετικός χάνει το κόρνερ και ο αμυντικός κερδίζει πλάγιο στην συμβολή πλάγιας και τελικής γραμμής, βλέπε κανόνα 14.

16.2.3. και οι δύο αντίπαλοι έχουν από τρεις ελεύθερες κινήσεις με τον επιθετικό να εκτελεί πρώτος. Βλέπε κανόνα 11.2.2.

16.2.4. ο επιθετικός μπορεί να ζητήσει απόσταση όπως αναφέρεται στον κανόνα 2.6, αν κάποιος επιθετικός βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 90 χιλιοστά από την μπάλα μετά που έχουν γίνει όλες οι ελεύθερες κινήσεις.

16.2.5. όταν οι δύο παίκτες είναι έτοιμοι ο διαιτητής δίνει σήμα να συνεχιστεί το παιχνίδι.

16.2.6. ο παίκτης που εκτέλεσε το κόρνερ δεν μπορεί να ξαναπαίξει την μπάλα έως:

– η μπάλα παιχθεί από άλλον επιθετικό παίκτη ή τερματοφύλακα.

– η μπάλα ακουμπήσει σε άλλη επιθετική φιγούρα

– αλλάξει η κατοχή της μπάλας .

Σε περίπτωση παράβασης:

Έκφραση διαιτητή: Παράνομο κτύπημα, έμμεσο φάουλ

Ποινή: α. έμμεσο φάουλ στο σημείο που έγινε η αντικανονική κίνηση. Βλέπε κανόνα 11.

β. έμμεσο φάουλ από το σημείο του πέναλτι αν η παράβαση έγινε εντός ορίων μεγάλης περιοχής. Βλέπε κανόνα 11.1

Κανόνας 17: Διαδικασία πέναλτι

17.1. Ορισμός

17.1.1. σε νοκ άουτ αγώνα, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο και όταν μετά την παράταση (μετρώντας και τα επιμέρους τέρματα για το ομαδικό) ξεκινάει η διαδικασία των πέναλτι. Στο ομαδικό ο αρχηγός της κάθε ομάδας επιλέγει ποιος από τους τέσσερις παίκτες της ομάδας που τελείωσαν το ματς θα εκπροσωπήσει την ομάδα.

17.1.2. ο διαιτητής επιλέγει το τέρμα που θα κτυπηθούν τα πέναλτι και κάνει κλήρωση μεταξύ των δύο παικτών. Ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει ποιος από τους δύο αντιπάλους θα κτυπήσει πρώτος.

17.1.3. οι δύο παίκτες εκτελούν από πέντε πέναλτι εναλλάξ, ξεκινώντας από την πλευρά που θα διαλέξει ο διαιτητής και από τις ακόλουθες θέσεις:

17.1.3.1. η μπάλα τοποθετείται ολόκληρη μέσα στην περιοχή του σουτ όσο το δυνατόν κοντύτερα στην συμβολή των γραμμών του πλαγίου και του σουτ, χωρίς όμως να αγγίζει τις γραμμές..

17.1.3.2. η μπάλα τοποθετείται ολόκληρη μέσα στην περιοχή του σουτ και όσο πιο κοντά γίνεται στην γραμμή του σουτ και στην προέκταση της κάθετης γραμμής της μεγάλης περιοχής, να διασχίζει το κέντρο της μπάλας..

17.1.3.3. η μπάλα τοποθετείται ολόκληρη μέσα στην περιοχή του σουτ και όσο πιο κοντά γίνεται στην γραμμή του σουτ και στην προέκταση της νοητής γραμμής από το κέντρο του τέρματος και του πέναλτι να περνάει από το κέντρο της μπάλας.

17.1.3.4. συμμετρικά με την θέση 17.1.3.2, στην άλλη πλευρά της περιοχής.

17.1.3.5. συμμετρικά με την θέση 17.1.3.1, στην άλλη πλευρά της περιοχής.

17.1.4. αν μετά τα πέντε κτυπήματα δεν υπάρχει νικητής ξεκινάει νέα σειρά κτυπημάτων από το πρώτο σημείο 17.1.3.1. όποτε πλέον μετά από ίδιο αριθμό εκτελέσεων ένας παίκτης έχει περισσότερες επιτυχίες από τον αντίπαλο του ανακηρύσσετε νικητής.

17.2. Διαδικασία εκτέλεσης πέναλτι

17.2.1. ο διαιτητής τοποθετεί την μπάλα σε θέση που περιγράφεται παραπάνω.

17.2.2. ο επιθετικός τοποθετεί τον παίκτη του και μόλις είναι έτοιμος να σουτάρει δηλώνει ετοιμότητα. Αν ο επιθετικός δεν είναι έτοιμος σε χρόνο 10 δευτερολέπτων το πέναλτι θεωρείται χαμένο. Αν ο επιθετικός αφού δηλώσει ετοιμότητα, αλλάξει πάλι θέση στον παίκτη του το πέναλτι θεωρείται χαμένο.

17.2.3. στη συνέχεια ο διαιτητής ρωτάει αν ο τερματοφύλακας είναι έτοιμος. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει εκτός γραμμής μικρής περιοχής. Ο αμυντικός έχει στην διάθεση του χρόνο 10 δευτερολέπτων για να ετοιμαστεί και να δηλώσει ετοιμότητα. Αν δεν είναι έτοιμος στον χρόνο αυτό το πέναλτι θεωρείται ως εύστοχο.

17.2.4. ο διαιτητής δίνει σήμα να εκτελεστεί το πέναλτι.

17.2.5. ο επιθετικός έχει χρόνο 10 δευτερολέπτων να εκτελέσει το πέναλτι. Αν δεν εκτελέσει το πέναλτι σε αυτόν τον χρόνο θεωρείται ότι το πέναλτι χάθηκε.

Μέρος III. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Κανόνας 1: Γήπεδο

1.1. Επιφάνεια

1.1.1. η τσόχα εφαρμόζεται σε επιφάνεια σκληρού ξύλου ή άλλου παρόμοιου υλικού. Η επιφάνεια πρέπει να είναι επίπεδη και σε απόσταση από το έδαφος μεταξύ 70 και 90 πόντων.

1.1.2. η τσόχα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τις γραμμές του γηπέδου σε απόσταση 4-10 πόντους. Η ξύλινη επιφάνεια δεν μπορεί να επεκτείνεται περισσότερο από 10 πόντους πίσω από κάθε τέρμα..

1.1.3. η επιφάνεια πρέπει να περικλείεται από φράκτη ύψους 2-10 πόντους και πάχους 10 το πολύ πόντους. Πίσω από κάθε τέρμα και κεντρικά σε αυτή τη πλευρά πρέπει να υπάρχει άνοιγμα 15­25 πόντων.

1.1.4. Περιφερειακά του γηπέδου πρέπει να υπάρχει για τους αντιπάλους και τον διαιτητή ελάχιστος χώρος 1 μέτρου.

1.1.5. η τσόχα πρέπει να είναι λεία και καθαρή, να επιτρέπει το γλίστρημα των φιγούρων και την ευθεία πορεία της μπάλας..

1.1.6. οι γραμμές πρέπει να είναι τυπωμένες στην τσόχα με μέγιστο πάχος 3 χιλιοστά και δεν πρέπει να προεξέχουν της τσόχας και να εμποδίζουν την πορεία της μπάλας ή των παικτών.

1.2. Τσόχα

1.2.1. το γήπεδο σχεδιασμένο στην τσόχα πρέπει να είναι παραλληλόγραμμο. Το μήκος του ανάμεσα στις δύο τελικές γραμμές πρέπει να είναι μεταξύ 90-140 πόντους. Το πλάτος του ανάμεσα στις πλάγιες γραμμές πρέπει να είναι μεταξύ 60-100 πόντων. Πάντα όμως το πλάτος πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 πόντους μικρότερο από το μήκος.. η επιφάνεια μοιράζεται σε δύο ίσια μισά με την κεντρική γραμμή παράλληλα με τις τελικές γραμμές. Στο κέντρο της υπάρχει το σημείο της σέντρας σε ίση απόσταση από τις πλάγιες γραμμές. Με κέντρο αυτό το σημείο υπάρχει κύκλος ακτίνας 6-12 πόντους.

1.2.2. κάθε μισό χωρίζεται εκ νέου στην μέση με την γραμμή του σουτ που είναι παράλληλη στην τελική γραμμή του γηπέδου. Η περιοχή μεταξύ της γραμμής του σουτ και της γραμμής του άουτ ονομάζεται περιοχή του σουτ.

1.2.3. κάθε περιοχή του σουτ έχει μία μεγάλη περιοχή εφαρμοσμένη στην γραμμή του άουτ. Αυτή ορίζεται από δύο παράλληλες γραμμές 12-18 πόντους μήκος και 30-48 πόντους πλάτος εφαρμοσμένη στο κέντρο της γραμμής του άουτ. Οι γραμμές αυτές ενώνονται σε ορθές γωνίες σχηματίζοντας παραλληλόγραμμο. Μέσα σε αυτή και σε απόσταση 8-14 πόντους από την γραμμή του άουτ και σε ίση απόσταση μεταξύ των πλαγίων γραμμών υπάρχει το σημείο του πέναλτι.

1.2.4. Σε κάθε περιοχή σουτ υπάρχει και η μικρή περιοχή εφαρμοσμένη στην γραμμή του άουτ. Αυτή ορίζεται από δύο παράλληλες γραμμές 5-7 πόντους μήκος και 22-26 πλάτος. εφαρμοσμένη στο κέντρο της γραμμής του άουτ.

1.2.5. σε κάθε μία από τις 4 γωνίες του γηπέδου υπάρχει τέταρτο κύκλου ακτίνας 2-3 πόντων.

Κανόνας 2: Γκολπόστ

2.1. το τέρμα τοποθετείται στο κέντρο κάθε τελικής γραμμής με τα κάθετα δοκάρια να ακουμπάνε στην γραμμή αυτή. Τα τέρματα πρέπει να είναι σταθερά κατασκευασμένα από υλικό που δεν κάμπτεται ή παραμορφώνεται κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Τα τέρματα πρέπει να αρμόζονται με μηχανικό τρόπο στο γήπεδο.

2.2. το τέρμα αποτελείται από 2 κάθετα δοκάρια, ένα οριζόντιο, δύο πλευρικά δοκάρια σε κάθε πλευρά, μία πίσω μπάρα και δίχτυ που αρμόζεται πάνω στα δοκάρια..

2.3. τα δοκάρια πρέπει να είναι κάθετα και παράλληλα μεταξύ τους, να έχουν ύψος 6 πόντους και να απέχουν μεταξύ τους 12,5 πόντους. Το οριζόντιο δοκάρι τοποθετείται στο επάνω μέρος των καθέτων δοκών. Η πίσω μπάρα τοποθετείται παράλληλα με το οριζόντιο δοκάρι. Τα κάθετα δοκάρια και το οριζόντιο δεν πρέπει να είναι παχύτερα από 5 χιλιοστά. Η πίσω μπάρα πρέπει να απέχει από την γραμμή του τέρματος μεταξύ 6-9 πόντους.

Κανόνας 3: Μπάλα

3.1. Η μπάλα είναι μια άδεια πλαστική σφαίρα, διαμέτρου 2,2 πόντων και βάρους 1,5 γραμμάρια.

3.2. οι προς στιγμή εγκεκριμένες μπάλες είναι οι μπάλες Subbuteo που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και οι μπάλες Zeugo.

3.3. Αν οι δύο αντίπαλοι δεν συμφωνήσουν στο ποια μπάλα θα χρησιμοποιήσουν η λευκή Subbuteo “Tango” πρέπει να χρησιμοποιηθεί..

3.4. Βαμμένη ή σημαδεμένη μπάλα χρησιμοποιείται μόνο αν συμφωνήσουν οι δύο αντίπαλοι. Ο διαιτητής οφείλει να αντικαταστήσει τυχόν σπασμένη μπάλα μόλις αυτή σταθεροποιηθεί.

3.5. Είναι απαραίτητο ένα νέο είδος μπάλας να έχει την έγκριση του συμβουλίου της F.I.S.T.F. πριν χρησιμοποιηθεί από κάποιον παίκτη. Όποιος αιτηθεί τέτοιας εγκρίσεως πρέπει να στείλει δείγμα προϊόντος και υπόμνημα που να συμφωνεί με τα ακόλουθα σημεία 3.6 και 3.7.

3.6. Για να αποκτηθεί η έγκριση πρέπει το νέο είδος μπάλας να παράγεται βιομηχανικά και σε τέτοια ποσότητα ώστε η διανομή της να μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε τυχόν παραγγελία.

Κανόνας 4: Παίκτες

4.1. Διαστάσεις

Οι παίκτες αποτελούνται από στρογγυλές βάσεις και καλά εφαρμοσμένες σε αυτές φιγούρες που καλύπτουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

4.1.1. οι διαστάσεις των βάσεων πρέπει να είναι 0,5-0,7 πόντοι στο ύψος και 1,6-2,1 πόντοι στην διάμετρο.

4.1.2. οι φιγούρες στο ύψος πρέπει να είναι 0,6-1,3 πόντοι στο ύψος και μέγιστο πάχος 0,6 πόντοι. Η φιγούρα πρέπει να απεικονίζει ανθρώπινο σώμα.

4.1.3. το σύνολο βάσης και φιγούρας πρέπει σε ύψος να είναι 2,7-3,9 πόντοι.

4.2. Σύνθεση

Κάθε αθλητής χρησιμοποιεί 10 παίκτες, έναν τερματοφύλακα και έναν ελεύθερο. Οι παίκτες μίας ομάδας πρέπει να είναι του ιδίου τύπου. Όλες οι φιγούρες πρέπει να είναι βαμμένες ομοιόμορφα. Οι βάσεις να είναι του ιδίου χρώματος εκτός αυτής του τερματοφύλακα που πρέπει να διαφέρει από τις υπόλοιπες.

4.3. Έγκριση

4.3.1. Είναι απαραίτητο ένα νέο είδος παίκτη να έχει την έγκριση του συμβουλίου της F.I.S.T.F. πριν χρησιμοποιηθεί από κάποιον αθλητή. Όποιος αιτηθεί τέτοιας εγκρίσεως πρέπει να στείλει δείγμα προϊόντος και υπόμνημα που να συμφωνεί με τα ακόλουθα σημεία 4.3.3 και 4.3.4.

4.3.2. οι ακόλουθοι τύποι παικτών έχουν εγκριθεί από την FISTF. Κάθε άλλος τύπος πριν χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση πρέπει πρώτα να αποκτήσει ανάλογη έγκριση.

4.3.2.1. Flat παίκτες: (παραγωγής από το 1940): 17-18 χιλιοστά διάμετρο βάσης, 35-39 ύψος μαζί με την βάση. Υπάρχουν δε τα κάτωθι διαφορετικά είδη: English style, Subbuteo style, Swiss style, German style, και Newfooty style.

4.3.2.2. 00-scale Subbuteo παίκτες: 18-21 χιλιοστά διάμετρο η βάση, 28­31 χιλιοστά ύψος μαζί με την βάση: “molded” type (κατασκευής 1960/70s: η φιγούρα και ο δίσκος ξεχωρίζουν από την βάση) “walking-figure” τύπος (παραγωγής 1950/60s: η φιγούρα και ο δίσκος ξεχωρίζουν από την βάση. Η φιγούρα μοιάζει με περιπατητή άνθρωπο), “bar-figure” τύπος (παραγωγής 1960/70s: Η φιγούρα εφάπτεται σε μπάρα που εισχωρεί στην βάση.), “plug-figure” τύπος (παραγωγής 1980s: η φιγούρα καταλήγει σε πείρο που προσαρμόζεται στην βάση.).

4.3.2.3. Sports playing figures (παραγωγής από το 1993): 21 χιλιοστά διάμετρο βάσης, 35-37 χιλιοστά ύψος συμπεριλαμβανομένης και της βάσης.

4.3.2.4. Toccer playing figures (παραγωγής από το 1994): 21 χιλιοστά διάμετρο της κυλινδρικής βάσης, 34-36 χιλιοστά διάμετρο βάσης

4.3.2.5. Profibase βάσεις (παραγωγής από το 1995): παρεμφερή των 00­scale or Toccer βάσεων και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις 00-scales φιγούρες.

4.3.2.6. Woodentop φιγούρες (παραγωγής από το 1995): αποτελούμενες από ξύλινες φιγούρες 30-32 χιλιοστών ύψος και χρησιμοποιούνται σε 00-scale, Profibase, or Sports βάσεις.

4.3.2.7. Zeugo φιγούρες (παραγωγής από το 1998): παρόμοιες με τις φιγούρες 00-scale.

4.3.3. Για να αποκτηθεί η έγκριση πρέπει το νέο είδος παίκτη να παράγεται βιομηχανικά και σε τέτοια ποσότητα ώστε η διανομή της να μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε τυχόν παραγγελία.

Κανόνας 5: Τερματοφύλακας

5.1. Διαστάσεις της φιγούρας του τερματοφύλακα

Ο τερματοφύλακας μπορεί να είναι είτε σκέτη φιγούρα είτε φιγούρα με βάση. Ο τερματοφύλακας εφαρμόζεται σε βέργα.. ο μέγιστος όγκος εξαιρουμένης της βέργας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2700 mm3, και πρέπει να καλύπτει και τις ακόλουθες προδιαγραφές:

5.1.1. Μέγιστο ύψος 39 χιλιοστά

5.1.2. Μέγιστο πάχος της φιγούρας 6 χιλιοστά.

5.1.3. Μέγιστο πλάτος του τερματοφύλακα 21 χιλιοστά.

5.1.4. και η φιγούρα να συμβολίζει ανθρώπινο σώμα.

5.2. Διαστάσεις της βέργας του τερματοφύλακα

Η βέργα αρμόζεται στην φιγούρα ή στη βάση και είναι μέρος του τερματοφύλακα. Και πρέπει να πληρεί τις κάτωθι προϋποθέσεις:

5.2.1. Η βέργα πρέπει να είναι ευθεία ράβδος με μέγιστο μήκος 15 πόντων και μέγιστο πάχος 4 χιλιοστών εξαιρώντας το χερούλι.

5.2.2. το χερούλι μπορεί να είναι μέχρι 10 πόντους μήκος.

5.3. Έγκριση

5.3.1. Είναι απαραίτητο ένα νέο είδος τερματοφύλακα να έχει την έγκριση του συμβουλίου της F.I.S.T.F. πριν χρησιμοποιηθεί από κάποιον αθλητή. Όποιος αιτηθεί τέτοιας εγκρίσεως πρέπει να στείλει δείγμα προϊόντος και υπόμνημα που να συμφωνεί με τα ακόλουθα σημεία 5.3.3 και 5.3.4.

5.3.2. οι κάτωθι φιγούρες τερματοφύλακα έχουν την έγκριση της FISTF. Άλλος τύπος τερματοφύλακα πρέπει πρώτα να παρουσιαστεί ακι να εγκριθεί από την FISTF πριν χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση.

5.3.2.1. οι παρακάτω flat style τερματοφύλακες: English style, Subbuteo style, Swiss style, German style.

5.3.2.2. 00-scale jockey goalkeeper ελαστικός η ανελαστικός, 00-scale τερματοφύλακας με τεντωμένα χέρια, 00-scale τερματοφύλακας με λυγισμένο κορμί. Μεταλλική ή πλαστική έκδοση της φιγούρας είναι αποδεκτή.

5.3.2.3. Sports figure τερματοφύλακας, αποτελούμενος από φιγούρα Sports playing figure με βέρμα κολλημένη στην βάση της. Μεταλλική ή πλαστική έκδοση της φιγούρας είναι αποδεκτή.

5.3.2.4. Toccer τερματοφύλακας, αποτελούμενος από ειδική φιγούρα Toccer χωρίς βάση, με βέρμα προσαρμοσμένη στα πόδια του. Μεταλλική ή πλαστική έκδοση της φιγούρας είναι αποδεκτή

5.3.2.5. Woodentop τερματοφύλακας, αποτελούμενος από φιγούρα Woodentop με 00-scale βάση και βέργα πάνω σε αυτή.

5.3.2.6. Zeugo τερματοφύλακας, παρεμφερές με 00-scale τερματοφύλακα.

5.3.3. Για να αποκτηθεί η έγκριση πρέπει το νέο είδος τερματοφύλακα να παράγεται βιομηχανικά και σε τέτοια ποσότητα ώστε η διανομή της να μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε τυχόν παραγγελία.

Μέρος IV. ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Κανόνας 1: Υποχρεώσεις διαιτητή

1.1. Διαιτητής πρέπει αν οριστεί για να ελέγξει κάθε παιχνίδι σε οποιαδήποτε διοργάνωση της F.I.S.T.F.. έχει τον απόλυτο έλεγχο καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού συμπεριλαμβανομένης και της ανάπαυλας του ημιχρόνου. Πρέπει να αναδεικνύει κάθε παράβαση των κανονισμών, να δίνει γρήγορες και καθαρές οδηγίες ανάλογες με τους διεθνής κανονισμούς χρησιμοποιώντας το καθορισμένο λεξιλόγιο.

1.2. ο διαιτητής καταδεικνύει την παράβαση αφήνοντας όμως το πλεονέκτημα αν αυτό ζητηθεί από τον επωφελούμενο παίκτη. Το πλεονέκτημα δεν ισχύει αν ο επωφελούμενος παίκτης έχει στο μεταξύ κάνει κάποια κίνηση.

1.3. ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι σε περίπτωση καλυπτόμενη από τους κανονισμούς και όταν αυτός πιστεύει ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσει κάποια δύσκολη περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επιθετικός συνεχίζει να παίζει αφού ο διαιτητής προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ανάλογη περίπτωση ο διαιτητής οφείλει να αποφανθεί υπέρ του αμυνόμενου.

1.4. η απόφαση του διαιτητή είναι οριστική. Σε περίπτωση αβεβαιότητας μπορεί αυτός να διακόψει τον αγώνα για να ρωτήσει την γνώμη head referee.

1.5. πριν την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής οφείλει να ελέγξει την ταυτότητα των δύο αντιπάλων και ότι ο εξοπλισμός τους πληρεί τους κανονισμούς της FISTF.

1.6. ο διαιτητής είναι ο αποκλειστικός χρονομέτρης του αγώνα, χρησιμοποιώντας το δικό του ρολόι. Σε περίπτωση διακοπής ή καθυστέρησης από κάποιον αντίπαλο ο διαιτητής οφείλει να προσθέσει τον ανάλογο χρόνο καθυστέρησης στο τέλος του εν λόγω ημιχρόνου.

1.7. ο διαιτητής οφείλει να συμπληρώσει το σχετικό έντυπο με το τέλος του αγώνα και να το παραδώσει στον head referee.

1.8. ο διαιτητής οφείλει να φοράει το επίσημο διακριτικό κατά την διάρκεια του αγώνα. Είναι στη ευκαιρία του διοργανωτή να υποχρεώσει τους διαιτητές να φοράνε αθλητικά παπούτσια κατά την διάρκεια του αγώνα.

Κανόνας 2: Επόπτης

Επόπτης μπορεί να οριστεί ως αρωγός του διαιτητή. Μπορεί δε, είτε να βοηθήσει τον διαιτητή σε κάποια απόφαση, είτε να προσφέρει οποιαδήποτε άλλη επιθυμητή από τον διαιτητή βοήθεια.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η πρώτη εμφάνιση του Subbuteo

Η πρώτη εμφάνιση του Subbuteo

Η πρώτη εμφάνιση του Subbuteo έγινε το 1946 από τον Πίτερ Άντολφ που κατέθεσε αίτημα ευρεσιτεχνίας για το συγκεκριμένο παιχνίδι....

Σουμπούτεο

Σουμπούτεο

Το Σουμπούτεο είναι μια φυσική προσομοίωση του ποδοσφαίρου, που περιλαμβάνει την επιδεξιότητα και την ικανότητα της κίνησης των φιγούρων, οι...


ΔΗΜΟΦΙΛΗ